// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Jij zoekt versterking. Dus je haalt een eerdere vacaturetekst uit het archief, zet het online en leunt achterover tot de sollicitaties binnenstromen. Maar de geschikte kandidaat zit er keer op keer niet tussen. Daar weet DLG wel raad mee. Met onze vacatureteksten staat jouw droommedewerker te springen om bij je aan de slag te gaan. En die teksten schreef stagiaire Eva deze week. In dit blog vertelt ze er alles over. 

Even voorstellen 

Hoi! Mijn naam is Eva. In het weekend scheur ik op de racefiets het liefst over fietspaden. Doordeweeks racen mijn vingers over het toetsenbord van Door Lotje Getikt. Als vierdejaars journalistiekstudent mag ik namelijk mijn afstudeerstage bij dit toffe Tilburgse bedrijf lopen. Hoe ik dat vind en wat ik precies doe, lees je wekelijks hier in mijn blog. 

Vacatureteksten waar je niet omheen kunt

Over deze opdracht schreef ik eerder in een blog. Korte samenvatting van de opdracht: de opdrachtgever kwam bij ons met een probleem. Er staan meer dan 200 vacatures open. En die worden niet goed genoeg online gevonden. Daar gingen wij mee aan de slag. We categoriseerden de vacatures en bedachten een effectiever systeem voor de recruiters. Die enorme hoeveelheid vacatures brachten we terug naar ongeveer 15. Zo maakten we het een stuk overzichtelijker.   

Per categorie tikken we een profilering en daarbij een aantal vacaturetemplates. Belangrijk is dat de profilering een overkoepelende tekst is. Dat terugslaat op meerdere vacatures binnen een afdeling. En die specifieke vacatureteksten gaan dieper in op een functie in het bijzonder. 

“Een werkzoekende wil weten hoe zijn werkdag eruitziet. En wat er tegenover zijn prestatie staat. In salaris, maar ook in andere extraatjes. Zo wordt het een eerlijke en pakkende vacature waar hij niet voorbij kan scrollen.”

Eva de GraaffStagiaire

Eén categorie tikte ik een tijdje terug. Deze week stond de laatste categorie op de planning. Een profilering met daaronder vijf vacaturetemplates. Voor al die stukken interviewde ik deze week huidige werknemers in die functies. Vanuit daar tikte ik wervende teksten om nieuwe collega’s te vinden. 

Correctieronde

De categorie die ik eerder schreef, lag deze week bij de opdrachtgever voor de correctieronde. We kregen het terug, pasten enkele kleine dingen aan en maakten alle teksten gereed voor de definitieve versie. De laatste categorie, waarvoor ik deze week interviewde, ligt bij een collega voor feedback. Ik weet dan ook wat er volgende week op mijn planning staat: die opmerkingen verwerken en vervolgens ook deze bundel met teksten opleveren aan de opdrachtgever voor de correctieronde.  

Tips voor een pakkende vacaturetekst   

  • Laat clichés achterwege. Termen als ‘teamplayer’, ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ en ‘duizendpoot’ mag je direct schrappen. Wat dacht je van: “Dat de werkdag soms wat langer duurt of eerder begint is voor jou geen enkel probleem. Je voelt je immers thuis op het werk.”  
  • Show don’t tell. Maak geen bullets met bepaalde eigenschappen waaraan je droommedewerker moet voldoen, maar creëer een baan waarop alleen de perfecte kandidaat wil solliciteren. Bijvoorbeeld: “Jij bent in een goede lichamelijk conditie, want werken in de zorg is topsport. Je weet hoe je omgaat met verschillende psychiatrische problematieken. Buiten kaders denken doe jij dagelijks en stress nekt jou niet.”  
  • Vertel wat jij te bieden hebt, waarom de sollicitant enkel en alleen bij jou wil werken. Zo kan de sollicitant niet om jou heen: “Heb je bij ons je draai gevonden, dan werken we graag langdurig met jou samen. Wij bieden daarom cursussen en opleidingen die ervoor zorgen dat jij je verder kunt ontwikkelen en je ambities binnen ons bedrijf kunt najagen.” 

Jij wil ook wervende vacatureteksten tikken.