Skip to main content

Dat was ‘m dan. Met deze 18e en laatste weekblog zit Eva’s journalistieke stage erop. Vier maanden vlogen voorbij bij Tekstbureau Door Lotje Getikt. Ze blikt terug op haar stage en vertelt over haar leerpunten en toekomstplannen. Spoiler alert: die toekomst in de bedrijfsjournalistiek blijft er geel uitzien. 

Even voorstellen 

Hoi! Mijn naam is Eva. In het weekend scheur ik op de racefiets het liefst over fietspaden. Doordeweeks racen mijn vingers over het toetsenbord van Door Lotje Getikt. Als vierdejaars journalistiekstudent mag ik namelijk mijn afstudeerstage bij dit toffe Tilburgse bedrijf lopen. Hoe ik dat vind en wat ik precies doe, lees je wekelijks hier in mijn blog. 

Meer dan alleen tekstschrijven

Schrijven ging me al goed af. Maar ik was op zoek naar meer dan het tikken van een keurige tekst. Ik wilde leren om commerciële content te maken, meer beeldspraak te gebruiken en diepgaandere interviews te houden. Collega’s weten precies hoe je een tekst sterk opbouwt en namen me daar stap voor stap in mee. Zij leerden me actiever te schrijven. Na de eerste week maakte ik al sprongen vooruit. 

Inmiddels voel ik me dan ook een echte Lotje. Ik heb eigen opdrachtgevers, tik erop los, interview alsof het een gezellig gesprek is en adviseer opdrachtgevers met overtuiging. Dingen die ik me vier maanden geleden nog niet kon voorstellen, zijn nu de dagelijkse routine. 

De laatste stagebeoordeling  

“Eva draaide vrij snel volledig mee in ons team. Ze pakte opdrachten met beiden handen aan, toonde veel eigen initiatief en maakte grote stappen. Met de feedback die Eva tijdens haar stage kreeg ging ze zichtbaar goed om, daarbij verbeterde haar schrijven steeds weer. Soms is het weer even schaven bij nieuwe onderwerpen, maar ook dat ging haar makkelijk af naarmate de maanden verstreken. Ook interviewen ging haar snel gemakkelijk af.” 

“Eva is erg geschikt als bedrijfsjournalist en heeft haar plek helemaal gevonden bij Door Lotje Getikt. Ze kan met gemak meerdere projecten tegelijk aan, houd zich altijd aan deadlines en heeft de doelen van de opdrachtgever helder voor ogen. Ze voert nooit klakkeloos uit, maar is kritisch op de vraag die er ligt.” 

Oefening baart kunst

Klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: oefening baart kunst. Dat merkte ik bijvoorbeeld tijdens het interviewen. Een bedrijfsjournalistiek interview is van een ander niveau dan de interviews die ik leerde tijdens mijn studie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Ik maak er nu een gezellig gesprek van, stel de juiste vragen en doorvragen is mijn tweede natuur geworden. Ik kreeg alle ruimte om deze vaardigheden te leren.  

Blijven werken na stage

Ik zit enorm op mijn plek bij DLG. Al snel kreeg ik grote opdrachten. Ik tik vanaf het begin de blaren op mijn vingers en ik zou niet anders meer willen. Door Lotje Getikt geeft je de kans om na de stage te blijven werken. Die heb ik met beide handen aangegrepen. DLG is niet alleen een fijne leerschool, maar meer dan dat: een plek met toekomstperspectief.  

Koffie halen we zelf. Kom meetikken.