Training B1 schrijven

Bereik de hele doelgroep

Bedrijven en organisaties zien steeds meer het nut van teksten in taalniveau B1 schrijven. In Nederland zijn er namelijk een behoorlijk aantal mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Door jouw taal simpel en eenduidig te houden, zorg je dat minder lezers afhaken en bereik je een brede doelgroep. Wij leren je de kneepjes van het vak in onze training B1 schrijven.

Training B1 schrijven

Training B1 schrijven

De workshop duurt tussen de drie en vier uur
Je kunt de cursus boeken vanaf 4 personen
Wij komen graag naar jou toe, maar je mag natuurlijk ook naar ons komen

Hoe jouw boodschap beter overkomt

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken hanteert de overheid taalniveau B1 als de standaard voor al haar teksten. Het is het niveau dat 95 procent van de Nederlanders begrijpt. Zeker voor webteksten is het belangrijk om kort en bondig te schrijven, want online content wordt langzamer en moeilijker gelezen dan op papier.

Maak meteen duidelijk waar het over gaat

Waar je bij een boek met een uitgebreide introductie begint, val je bij B1 teksten meteen met de deur in huis. De eerste zin bevat de belangrijkste informatie. Het is eigenlijk een samenvatting van de tekst. Je vertelt hier meteen wat je van de lezer wilt. Bijvoorbeeld de juiste verzekering afsluiten of de bruidsfotograaf kiezen die bij ze past. Dit is belangrijk omdat veel mensen scannend lezen en het einde van jouw alinea soms niet eens halen. We leren je daarom ook om korte, duidelijke koppen te maken.

Zinnen op taalniveau B1 bevatten niet meer dan 15 woorden.

Kort en bondig schrijven

We leren je daarnaast ook om actief te schrijven. Hierbij vermijden we werkwoorden als zullen, kunnen en worden. Dus niet: actief schrijven zou je kunnen inzetten voor jouw website. Maar wel: zet actief schrijven in voor jouw website. Zo is jouw zin meteen korter. Daarnaast halen we ook alle tangconstructies en lange woorden uit de tekst.

Wij leren je een B1 tekst schrijven die niet storend of kinderachtig is, maar doelgericht en effectief. Ook hogeropgeleiden lezen liever een snel te begrijpen tekst. De content onderscheidt zich door de volgende kenmerken:

  • logische opbouw
  • een duidelijk doel
  • alledaagse woorden
  • actieve zinnen
  • direct aanspreken van de lezer

B1 schrijven is als opgepoetste spreektaal

Het is bij B1 schrijven erg belangrijk dat je niet te moeilijke woorden gebruikt. Kies altijd voor de makkelijke variant. In een medische tekst kun je het hebben over een incisie, maar ook over een snee. Ook jargon is uit den boze. Jouw collega’s begrijpen dat misschien, maar de klant waarschijnlijk niet. Spreekwoorden werken verwarrend en woorden met een dubbele betekenis worden vaak verkeerd begrepen.

B1 schrijven kun je leren

Zorg dat iedereen jouw tekst begrijpt en leer B1 schrijven.