Link een webpagina door met een 301 redirect

Geplaatst op 9 mei 2018 door Aranka Van Zanten.

Urgh, net wanneer jij haast hebt is de weg afgezet. Reageer jij ook vol frustratie met gevloek en getier? Dat is exact wat er gebeurt als een bezoeker op een niet langer bestaande webpagina strandt. Gelukkig lost een omleiding, net als in het verkeer, het probleem op. Deze nieuwe route noem je 301 redirect. We leggen je uit wat het is en hoe je die maakt.

Link een webpagina door met een 301 redirect

Waarom een webpagina doorlinken?

Stel, je verandert het webadres van een bestaande blog van URL A naar URL B. Google is slim, maar heeft totaal geen idee dat hier een link tussen zit. Het resultaat is dat URL A verdwijnt en een 404-not found pagina wordt. Hier begint het werk van de 301 redirect. Met dit handigheidje laat je Google weten dat A verandert in B. Jouw bezoekers vliegen hiermee meteen door naar de juiste pagina.

Een 404-not found pagina op jouw website kan altijd gebeuren. Leg je er niet bij neer en steek het in een creatief jasje. Creëer een grappige illustratie, fantastische quote of iets anders origineels waar jouw hersenspinsels op komen. Een lachende bezoeker is beter dan een mopperende.

Behoud de opgebouwde linkwaarde

Met iedere webpagina creëer je linkwaarde. Het aantal bezoekers, kliks en de tijd die ze hebben rondgesnuffeld hebben hier invloed op. Een hoge linkwaarde betekent meer waardering van Google. En des te hoger de waardering, des te beter je website vindbaar is. Zonde als dit verloren gaat. Laat het je niet weerhouden om van webadres te veranderen. Met de 301 redirect draagt de zoekmachine (bijna) alle linkwaarde over aan de nieuwe url.

Verander je van bedrijfsnaam en dus van webadres? Ook hier kan je de linkwaarde van je complete website behouden met de 301 redirect. Laat dit over aan een professional voor een soepele verhuizing.

Aan de slag

Dan is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken. Althans, niet jij. Jouw websitebouwer weet exact hoe je dit fixt. Aan jou de taak om in een Excelbestand jouw wensen neer te zetten. Onder het kopje ‘oude url’ vul je het oude webadres is. De nieuwe krijgt een plek onder ‘nieuwe url’. Simpeler kan het bijna niet.

Geen websitebouwer die je kan helpen? Geen probleem! We hebben het al vaker gehad over onze favo tool Yoast. Deze plugin helpt je met een complete SEO optimalisatie. En daar komt een extraatje bovenop: de 301 redirect. Lees hier hoe je dit aanpakt.

Leer meer over de 301 redirect in onze SEO training.

En doe nog veel meer kennis op.