// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Super! Met heldere content zit het helemaal goed dankzij jouw B1-teksten. Je doelgroep is over the moon. Tijd om de lat hoger te leggen, vind je. Om jouw boodschap nog duidelijker over te brengen, wil jij video’s plaatsen. Maar doet dat de leesbaarheid van jouw tekst wel goed? Smult je lezer ervan of schrikt het juist af?

Wat is goede leesbaarheid?

Alsmaar moeilijke woorden, ellenlange zinnen en een opbouw waar geen touw aan vast te knopen is. Ingrediënten voor een onleesbare tekst en lezers die snel wegklikken. Niemand die nog doorklikt om contact met je op te nemen. Dus wil jij dat de leesbaarheid tip top in orde is. Dus zorg je voor een heldere boodschap die overtuigt. Bezoekers nemen dan contact op, kopen jouw product of dienst, vertellen hun vrienden daarover, zij bezoeken je website en daar is weer een nieuwe klant.

Spreek een breder publiek en schrijf jouw teksten op B1-niveau.

Video en leesbaarheid

Hoe zorg je dan voor een leesbare video? Bewegend beeld staat gelijk aan passief consumeren. Makkelijk voor bezoekers, denk je. Zij hoeven niks te doen voor de informatie van de video. Logisch dus dat je erover nadenkt om video’s tussen de teksten te plaatsen. Online doet het alleen niet veel goeds voor de leesbaarheid. 

Tekst en beeld op een website zijn anders dan in bijvoorbeeld een boek of tijdschrift. Je hebt te maken met contrast, helderheid en een andere leesafstand. Een website ziet er dan al snel ‘druk’ uit. 

De kermis
Advertenties aan de linker- en rechterkant van het scherm. Verschillende lettertypen en lettergrootte. Een pop-up waarin je de lezer vraagt om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. En dan moet daartussen ook nog ergens jouw tekst. Als je daar dan óók nog meerdere video’s en foto’s aan toevoegt, raakt de lezer direct overprikkelt. Geef de bezoeker niet het gevoel dat hij op een kermis is beland.

Tikkende tijd

Een lezer wil jouw boodschap snel en makkelijk verorberen. Niet uren scrollen totdat ze eindelijk snappen hoe ze jouw product of dienst kopen. Hoe sneller de info hen bereikt, hoe eerder ze tot een aankoop overgaan of het contactformulier invult. Door veel te scrollen verliest de bezoeker zijn aandacht. Stuk tekst, video, afbeelding, pop-up, gillende advertentie… aaaand he is gone.

Geen zorgen. Jij kan nog steeds die leuke video plaatsen. Meld dan bijvoorbeeld bovenaan de pagina dat er een video in de tekst staat. Of maak een kleine inhoudsopgave. Klikt iedereen op de content die hij wil zien of lezen. 

Tip: niks is irritanter dan video’s die uit zichzelf beginnen te spelen. Of animaties die ongevraagd een waterval aan beeld en geluid spuwen. Als je video’s plaatst, maak dan gebruik van een playbutton.

Tips voor het maken van een video

Als je jouw bezoekers niet overspoelt met beeld, kan een leuke, inhoudelijke video best wat voor je doen. En is het soms zelfs een verademing. Mits je rekening houdt met de volgende punten:

  • Keep it simple. Een amateuristisch in elkaar gedraaide video zet prima zoden aan de dijk. Het gaat om de inhoud. 
  • Ga ook geen ingewikkelde toeren met tientallen shots uithalen. Vertel een interessant verhaal terwijl je voor een passende achtergrond staat. Dat is al goed genoeg.
  • Houd het kort. 1 minuut is al meer dan genoeg. Kijkers verliezen snel hun aandacht.
  • Pak de kijker in de eerste 10 seconden. Als je de belangrijkste boodschap pas na 1 minuut meldt, is je kijker al weg. Open de video met een opmerkelijke, bijzondere of verrassende zin en vertel dan waar de video over gaat.

Onthoud: de basis van jouw website is tekst. Fijn als die eerst als een huis staat.

 Teksten tikken is nou net onze specialiteit. Wij schrijven je site vol.