Een pakkende vacaturetekst schrijven

Geplaatst op 4 april 2018 door Eva Dalebout.

Jouw toetsenbord maakt overuren, je bent al maanden over je belbundel heen en de berg papieren op je bureau lijkt inmiddels meer op de Toren van Pisa dan een geordende stapel. Kortom: het is tijd voor een nieuwe medewerker. Natuurlijk zoek jij een collega die perfect bij jouw bedrijf past. Eentje met humor, een vlotte babbel of juist iemand die eerder nauwkeurig dan creatief is. Deze tips helpen je een pakkende vacaturetekst te schrijven die de juiste mensen aantrekt.

Een pakkende vacaturetekst schrijven

Beperk de respons

Dit klinkt wellicht vreemd, want hoe meer hoe beter, toch? Klopt, maar jij wilt zoveel mogelijk reacties van de juiste kandidaten. Zorg daarom dat je de doelgroep goed definieert en spits jouw vacaturetekst toe op jouw eisen. Moet een kandidaat een minimaal opleidingsniveau hebben? Hoeveel jaar werkervaring is vereist? Moet de persoon beschikken over een rijbewijs? Zet het onder elkaar in de vacature. Misschien krijg je dan maar zeven reacties, maar wel van goede kandidaten, in plaats van achttien reacties van ongeschikte kandidaten.

De introductietekst van de vacature van Door Lotje Getikt

Tone of voice

Het eisenlijstje is niet het enige hulpmiddel waarmee jij de zoektocht naar de perfecte kandidaat verkort. Een sterke vacature schrijven heeft veel te maken met de tone of voice die je gebruikt. Met de juiste tone of voice is de kans groter dat je ook de juiste kandidaat aanspreekt. Een voorbeeld hiervan vind je hierboven in onze vacaturetekst. Voor ons eigen bedrijf zoeken wij namelijk iemand die niet alleen hard kan werken, maar ook gewoon een gezellige collega is. Zie je het terugkomen in onze vacature?

Pakkende vacature schrijven: voorbeeld van Door Lotje Getikt

Laat jouw intro eruit springen

Het zou goed kunnen dat jouw vacature de vijfde is die de werkzoekende in een kwartier tijd leest. Pak daarom meteen de aandacht. Waar je in een boek rustig opbouwt, val je bij een vacaturetekst meteen met de deur in huis. Een pakkende introductie geeft de lezer een duidelijk beeld van jouw bedrijf en spreekt direct aan. Vertel wat voor bedrijf je bent, wat je voor klanten betekent en hoe een werkdag eruit ziet.

Wees duidelijk

Maak duidelijk wat voor persoon je zoekt. Veel vacatures stromen over van de vage termen. Denk aan een ‘dynamisch’ persoon, iemand zonder ‘negen-tot-vijf-mentaliteit’ of een sollicitant die erg ‘proactief’ is. Wat zeggen deze woorden nou eigenlijk? Laat ze liever achterwege en vul de vacature met duidelijke taal zodat de sollicitant en jij direct op dezelfde lijn zitten.

Sterke vacaturetekst: alles op een rijtje

Een goede vacature schrijven doe je niet even tussendoor. Neem er de tijd voor en je zult merken dat jouw moeite wordt beloond. Om het voor jou lekker overzichtelijk te maken, zetten we alle tips op een rijtje. Doen we er ook nog een paar bonustips bij. Dat is wel zo makkelijk.

  • Filter de juiste kandidaten door een preselectie: maak een eisenlijstje en spreek de juiste personen aan met een passende tone of voice
  • Een goed begin is het halve werk: zorg voor een pakkende introductie
  • Omschrijf jouw bedrijf op een manier waardoor de lezer direct een passend plaatje heeft bij jouw onderneming
  • Maak een duidelijke persoonsomschrijving. Welke kenmerken zoek jij in de sollicitant? Vermijd nietszeggende karaktereigenschappen.
  • Beantwoord de 5 W’s: Wie, wat, waar, wanneer, waarom?
  • Zorg voor een duidelijke opbouw van de tekst. Niemand zit te wachten op een onoverzichtelijke lap tekst waar niet doorheen te komen is.
  • Houd het persoonlijk. Spreek de sollicitant aan met ‘jij of u’ in plaats van ‘de kandidaat of de sollicitant’.
  • Vraag je eigen medewerkers wat zij het leukste of meest uitdagende vinden aan hun baan. Zo wordt de functieomschrijving nog concreter.
  • Last but not least: SEO. Gebruik zoekwoorden zodat jouw tekst beter gevonden wordt.

Vergeet de call-to-action niet!

Zo kan de sollicitant direct contact met je opnemen.