// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

We kunnen er niet omheen: er heerst op dit moment een arbeidskrapte. Daarnaast kampen steeds meer bedrijven met een personeelstekort. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven voor een nieuwe uitdaging komen te staan: het aantrekken van nieuw personeel. Maar waar moet je op letten bij het schrijven van goede vacatureteksten? We hebben wat tips voor je op papier gezet. 

Zorg voor een duidelijke tone of voice

Laat in je vacatureteksten duidelijk naar voren komen wat de identiteit van je bedrijf is. Is je onderneming speels en creatief? Of gaat het meer richting een zakelijk en serieus bedrijf? Zet de juiste toon bij je teksten. Potentiële sollicitanten herkennen zich in je verhaal en nemen de stap om je een mail te sturen.  

Show, don’t tell 

Geef voorbeelden in je teksten. Vertel bijvoorbeeld niet dat iemand geen 9 tot 5 mentaliteit moet hebben, maar laat het zien.  

Voorbeeld: Zijn de productieteksten nog niet klaar om 17.00 uur? Jij steekt graag een tandje bij om alles met een gerust hart af te kunnen ronden.  

Houd vacatureteksten kort en concreet

Focus op actief schrijven en houd de tekst kort. Vermijd onnodig lange zinnen met veel woorden. Maak zinnen niet langer dan maximaal tien tot vijftien woorden. Alinea’s met maximaal vijftig woorden is voldoende en een tekst van totaal 200 tot 300 woorden is het beste. Gebruik daarnaast geen ingewikkelde woorden en strooi niet met loze termen. Zo blijft de tekst leesbaar en laagdrempelig.   

Vermijd opsommingstekens  

Toekomstige kandidaten worden niet warm van een eindeloze rij bulletpoints. Verwerk alleen noodzakelijke eisen in een opsomming en plaats de rest van de functie-eisen in de lopende tekst.  

Ontvang een complete stijlgids om vacatures creatief, passend en duidelijk te leren schrijven.