// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Stagiaire Eva is niet meer het jongste Lotje. Wat deze week had zij een eigen stagiaire: Sterre. Zij is tekstschrijver-in-spé en havo-5 scholier. Tijdens haar snuffelstage bij DLG hoopt Sterre te ontdekken welke studierichting ze volgend jaar kiest. Ze koos daarvoor een drukke week uit: Eva nam haar mee in het schrijven en redigeren van een longcopywebteksten, korte verhalen, nieuwsbrieven, een blog én een kick-off met een nieuwe opdrachtgever.  

Even voorstellen 

Hoi! Mijn naam is Eva. In het weekend scheur ik op de racefiets het liefst over fietspaden. Doordeweeks racen mijn vingers over het toetsenbord van Door Lotje Getikt. Als vierdejaars journalistiekstudent mag ik namelijk mijn afstudeerstage bij dit toffe Tilburgse bedrijf lopen. Hoe ik dat vind en wat ik precies doe, lees je wekelijks hier in mijn blog. 

Snuffelstage voor studiekeuze

Een eigen stagiaire, als stagiaire. Dit vond ik een eer. Sterre meenemen in de DLG-werkzaamheden en haar informatie geven over mijn huidige opleiding. Ze wilde alles weten over de studie journalistiek die ik volg. Om erachter te komen of zij hetzelfde pad wil bewandelen. We hebben deze week veel gekletst, en nog meer geschreven. Alles om haar te laten zien wat het tekstschrijversvak inhoudt. En natuurlijk om haar te overtuigen dat dit het allerleukste vak én bedrijf is om te werken. 

Om het schrijven in de vingers te krijgen, tikte Sterre het kader hieronder. Ik redigeerde het. Zoals DLG-collega’s alle teksten van elkaar tegenlezen. 

Sterre over haar snuffelstage 

Presenteren, tekstschrijven, interviewen en onderzoek doen naar maatschappelijke vraagstukken. De afgelopen jaren kwam ik erachter dat dit iets voor mij is. Mijn naam is Sterre. Ik zit in het examenjaar van de havo en wil journalistiek of communicatie gaan studeren. Daar komen alle genoemde vaardigheden aan bod. Om te proeven van de schrijverswereld, loop ik een week mee bij Door Lotje Getikt.   

Ik kan mijn creativiteit in journalistieke opdrachten volledig kwijt. Ik vind het leuk om er een eigen draai aan te geven. Dat schrijven ligt mij wel! Mijn voorkeur gaat uit naar de studie journalistiek. Het enige wat nog ontbrak, is een goed beeld van het vakgebied. 

Van alle smaken proeven

Ik kwam via-via in contact met DLG. Na wat research wist ik het zeker: dit bedrijf past bij mijn ambities. Ik had het gevoel dat ik veel van deze stage zou leren. En niets is minder waar.    

Ik mocht bij DLG van alle smaken proeven. Een telefonisch interview bijwonen, eigen socialposts maken, teksten van collega’s redigeren en aansluiten bij vergaderingen en brainstormsessies. Dit heeft mij een goed beeld gegeven van hoe het er bij DLG aan toegaat. Het is niet alleen heel leerzaam, maar er is ook een en al gezelligheid binnen het kantoor!    

Definitieve keuze 

Ik ben door alle indrukken van de stage een stapje dichter bij mijn studiekeuze, maar helemaal ben ik er nog niet. Ik ben positief verrast door de bedrijfsjournalistiek, maar sluit de studie communicatie nog niet uit. Mijn definitieve keuze moet ik nog maken.    

Duik in mijn agenda

Wederom een drukke week. Ik neem je mee in mijn planning. De afgelopen dagen hield ik me bezig met:  

 • Het afmaken van de longcopy over hyrbide werken. Deze mailen voor feedback naar interviewkandidaten; 
 • Verder tikken van webteksten, zodat ze volgende week klaar zijn voor oplevering; 
 • Meerdere interviews voor korte artikelen over pabo-studenten; 
 • Het uitwerken van de teksten over pabo-studenten; 
 • Nieuwe interviewkandidaten voor de pabo-verhalen achter de broek aanzitten om een afspraak in te plannen; 
 • Een brainstorm over een nieuwe opdrachtgever; 
 • De kick-off met die nieuwe opdrachtgever; 
 • Wollige tekst uit nieuwsbrieven omschrijven naar een sprankelend verhaal; 
 • Uitleg over de DLG-contentplanning, zodat ik de beheerder word van het Instagramkanaal. 

Zo, een hele mond vol. Een fijne week voor een snuffelstage. Genoeg om mee te maken, indrukken te krijgen en te zien hoe de DLG-werkwijze is én wie klanten zijn. En om erachter te komen of Sterre zich later ook rond ziet huppelen in het leukste en knalgele kantoor in Tilburg. 

Uitlichten

Nog even over drie van bovenstaande opdrachten. Allereerst: de interviews met pabo-studenten. Een nieuwe opdracht waarmee ik deze week begon. Een waarvoor ik in totaal zes pabo-studenten spreek. Allemaal vertellen ze over een skill die nodig is om juf of meester te worden. Van die input schrijf ik fullquote teksten voor een brochure. Drie interviews zitten erop. Teksten zijn ready. Komende week ga ik de laatste drie studenten achter hun broek zitten. Hoort er ook bij. 

Dan iets nieuws. Spannend. De kick-off met een nieuwe opdrachtgever. Een grote opdracht. Samen met een collega spit ik 216 vacatures door om er uiteindelijk 35 nieuwe van te maken. De vacatures zijn van een zorginstelling. Veel ervan lijken op elkaar. Die voegen we samen en herschrijven we. De identiteit van de organisatie moet eraf spatten. Wie de vacatureteksten leest, wil daar werken. Het liefst meteen. Dat is ons doel. Gaan we mee aan de slag. 

“Tijdens de kick-off met de opdrachtgever achterhaalden we de juiste tone of voice. Dat was zoeken. We interviewden acht medewerkers van het bedrijf en proefden wat zij precies voor ogen hebben. Wie zij aan willen trekken. En welke teksten daarbij aansluiten.”

Eva de GraaffStagiaire

Tot slot: nieuwsbrieven herschrijven. De nieuwsbrieven moeten mensen naar een event trekken. Maar de stof was taai. Stond vol met technische termen. Dat triggert niet. Daarom redigeerde ik twee nieuwsbrieven. Het herschrijven lukte door ‘de what’s in it for me?’ te ontdekken en op te schrijven. Geen wollig verhaal, maar weten waar de lezer aan toe is. 

Sterre geeft sterren  

Deze onderdelen vond Sterre tijdens de snuffelstage het allerleukste: 

 • Schrijven van socialposts: 4 sterren 
 • Interview bijwonen: 5 sterren 
 • Redigeren van teksten: 3 sterren 
 • Brainstromen: 4 sterren 
 • Vergaderen: 3 sterren 
 • Gezelligheid met het DLG-team: 5 sterren 

Jij wil ook een stage meemaken in het leukste en knalgele kantoor in Tilburg.