Aan huis gekluisterd door Corona. Je hebt Netflix uitgespeeld, bent moe van het eindeloos scrollen op Instagram en voorlopig ziet het er niet naar uit dat er iets verandert aan de sociale isolatie waarin je verkeert. Bekijk het positief: je hebt nu tijd om je bucketlist af te werken. Schrijf bijvoorbeeld eindelijk eens die roman. Met deze 6 tips staat jouw verhaal in de steigers.
1. Genre
Je hele roman hangt samen met het genre dat je kiest. Bij een thriller horen ander thema’s, motieven en dialogen dan bij een streekroman. Schrijvers van een sciencefictionverhaal kunnen hun fantasie meer de vrije loop laten dan schrijvers die een autobiografische roman optekenen. Verdiep je -voordat je aan de slag gaat- in de verschillende genres. Hoe meer type boeken je leest, des te meer kennis je opbouwt voor jouw boek. Elke goede schrijver was ooit een marathonlezer.
2. Onderzoek als basis
Weet waar je over schrijft. Een oorlogsroman stort als een kaartenhuis in elkaar als je de tijdlijn niet goed voor ogen hebt. Maar ook bij een verhaal dat zich in de jaren 90 afspeelt, hoort research. Wat was de mode toen? Welke woorden gebruikten de mensen? Wat deden zij in hun vrije tijd? Goed onderzoek is de investering waard: het draagt bij aan je geloofwaardigheid als schrijver.
3. Overtuigende hoofdpersoon
Het is een van de grootste uitdagingen voor een romanschrijver: het bedenken en uitwerken van een hoofdpersonage. Is dit personage niet geloofwaardig, dan haakt je lezer af. Verplaats je bij het bedenken ervan in je doelgroep en zorg dat het karakter past bij het verhaal dat je schrijft.
- Geloofwaardigheid: over het algemeen houden lezers van personages die realistisch overkomen en die je bij wijze van spreke in het echte leven kunt tegenkomen.
- Consistentie: je wilt consequent zijn. Het is slordig als je personage in hoofdstuk 1 blauwe ogen heeft en in hoofdstuk 5 een paar donkerbruine kijkers. Voorkom deze fouten.
- Identificatie: lezers worden gegrepen door een verhaal als ze zichzelf in het hoofdpersonage herkennen. Je roman gaat dan meer ‘leven’.
- Ontwikkeling: over het algemeen vinden lezers het fijn om een ontwikkeling te zien, een groei. Het is geen must, maar een karakterontwikkeling geeft extra schwung aan je verhaal.
4. Het belang van bijpersonages
Minstens zo belangrijk als de hoofdpersoon van je roman zijn bijpersonages. Deze karakters maken het verhaal interessanter. En ze versterken het karakter van de hoofdpersoon. Zorg dat de bijpersonen niet op de hoofdpersoon lijken. Je hoofdpersoon moet opvallen. Bijpersonen mogen ook niet op elkaar lijken: dat is verwarrend voor je lezer. Creëer karakters die zoveel mogelijk van elkaar verschillen.
Laat je bij het bedenken van (hoofd)personen inspireren door je omgeving! Die buurvrouw met die grijze krullen en dat karakteristieke loopje, jouw klasgenoot met haar aparte kleding en brutale vragen of een jolige oom: iedereen om je heen heeft eigenschappen die je kan verwerken in de hoofdrollen van het verhaal. Pas wel op dat je niet klakkeloos personages kopieert.
5. Een sterk plot
Een plot bestaat uit een verhaallijn en een verklaring. Je kan nog zo’n sterke schrijver zijn en de mooiste scènes produceren: als je plot faalt, is je roman niet geslaagd. Maar een goed plot bedenken, doe je niet zomaar.
Het helpt om schema’s te maken: welke verhaallijnen heb je, hoe raken die verweven met elkaar en wanneer is het tijd voor de climax? Zorg dat je deze punten helder hebt. Doe dat desnoods door allerlei post-its op de muur te hangen en die telkens de verwisselen totdat je overtuigt bent van jouw verhaal. Dan hoef je alleen nog maar de verhaallijnen uit te werken.
6. Leg jezelf deadlines op
Niets zo moeilijk als het opbrengen van zelfdiscipline. Even het nieuws kijken, je vriendin terugappen of de was ophangen en de ochtend is zo voorbij. Voor je het weet zijn we uit de Coronacrisis. Dan sta je op zaterdagavond weer op een netwerkborrel en ligt je roman onaf in een hoek te verstoffen. Dat werkt niet. Maak dus een planning voor je zelf. Maar wees ook niet te streng. Een uur flink getikt? Beloon jezelf dan met een goede kop koffie of scroll (5 minuten!) door je Facebook-tijdlijn. En door!