// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Er wordt steeds minder gelezen. Die bewering horen we soms. Helemaal juist is die niet. Mensen lezen superveelmaar van lange lappen ook weer drastisch minderDat zit zo: we nemen in deze digitale eeuw de tijd om heel, heel, heel veel te scannen en blijven alleen hangen bij de stukken die we echt interessant vinden. Nu moet jij er dus voor zorgen dat precies jouw stukken gelezen worden. 

Waarom we minder lezen

Het is niet zo dat we niet meer willen lezen. Eerder dat we er de tijd niet meer voor vinden. Voor een tekst van drie pagina’s heb je tijd en rust nodig. Maar wanneer verplichtingen én afleidingen op andere kanalen onze aandacht vragen, schiet het lezen er dus bij in.  

Dat was al zo toen we nog massaal geabonneerd waren op de krant. Je had bij het ontbijt een half uurtje de tijd het wereldnieuws tot je te nemen. Dus scande je alle koppen. Bij de voor jou relevante stukken bleef je even hangen om ze echt door te nemen. 

Zie nu social media als een krant. 100x zo dik en we hebben precies dezelfde tijd te besteden. Dan moet je wel echt opvallen wil jij het uitverkoren artikel presenteren. 

Een interessant en recent onderzoek genaamd Lees:Tijd van het Sociaal Cultureel Planbureau toont aan dat we niet per se minder lezen, maar vooral online leesgedrag vertonen.  

Als we lezen, doen we dit vaker digitaal. Voor jou alleen maar gunstig, want op jouw website barst het van de interessante blogs, artikelen en e-books. Maar het digitale leesgedrag is niet zoals dat offline. 

We bladeren niet op ons gemak door een website zoals je door de IKEA-catalogus doet wanneer je jezelf onder een deken op de bank hebt genesteld. Waar een magazine of boek een duidelijk einde heeft omlijst met een kaft, gaat het aantal pagina’s online eindeloos door en verspring je zo van site naar site. Scrollen, scannen en browsen zijn de norm. En afleidingen zijn er veel meer online. Conclusie: jij moet opvallen om de aandacht te houden. 

Ben een pauw tussen de merels

Jij wilt dat de scroller een lezer wordt. Dat er online op jouw blog wordt gestuit en de lezer te tijd neemt alles in zich op te nemen wat jij te vertellen hebt.  Om dat te bereiken moet je eerst weten wie die lezer is. Want met oneindig veel content om te snacken, moet hij of zij zich wel heel erg aangesproken voelen om precies jouw lekkernij te kiezen. 

Wat jij moet doen? Je doelgroep tot in detail bepalen. Een ijkpersoon maken en voor hem of haar gaan schrijven. 

Super social media post

De scroller, scanner of snacker vindt interessante artikelen vooral op social media. Daar wil jij dus opvallenZodat de vlugge kijker meer wil weten en jouw teksten leest. Dat doe je door te triggeren. Een tipje van de sluier op te lichten, maar niet alles in één keer weg te geven. De grens tussen niet te veel weggeven en aanspreken is soms vaag.

Start je social media post altijd met een pakkende oneliner of kop. Eigenlijk net als je bij een goede tekst doet. Daarna is het tijd net genoeg te geven zodat de scroller meer wil. Dat doe je bijvoorbeeld zo: 

Mensen lezen niet meer? Echt wel! En zo ook jouw teksten: 

  • Weet wie je lezer is 
  • Maak een social media post waar ze niet omheen kunnen 
  • Bedenk een pakkende kop 
  • Grijp de scroller bij de strot en maak een lezer van ze 

Hebben wij nu alles weggegeven? Nee, want jij weet nog steeds niet hoe je jouw doelgroep bepaald, waar een goede social media post aan moet voldoen en hoe je in godsnaam die pakkende kop bedenkt. Dus je wilt meer, en leest nu dit artikel.  

Een lekkere kop

Die heb jij alvast. En nu de kop: het eerste wat de scroller ziet. Op basis daarvan klikt hij wel, of scrolt hij rustig door. Dus jou kop moet zo aantrekkelijk zijn als een tinderfoto. Zodat iedereen zonder twijfel naar rechts swipet. Of zelfs een superlike geeft en meteen verkocht is. 

Koppen schrijven is misschien wel het lastigste dat er is. Je schept de juiste verwachting. Licht een tipje van de sluier op. Maar wil vooral aanspreken. Wat tips om je vooruit te helpen: 

  • Gebruik signaalwoorden. Dit, deze, waarom en hoe wekken nieuwsgierigheid op. 
  • Spreek de lezer direct aan en krijg meer lezers. Stel nooit, maar dan ook nooit vragen in de kop. Als mijn antwoord ‘nee’ is, klik ik echt niet verder. 
  • Gebruik zo’n 6 woorden, dan lezen we ze allemaal. Uit onderzoek blijkt dat vooral de eerste 3 en laatste 3 woorden van een titel worden gescand. 
  • Begin met een actiewoord: Spreek de lezer aan met goede koppen’. Of: ‘Start vandaag nog met betere content’. 

Houd ze vast

Jij greep de scroller bij de strot met jouw prikkelende kop. Nu is hij een lezer. Je wilt niet dat hij na de inleiding weer weg is. Dat voorkom je door die lekkere, prikkelende stijl uit de kop aan te houden. De lezer kan jouw pakkende titel en suffe taalgebruik in de inleiding niet rijmen. Dus pakt ie z’n biezen. 

Blijf prikkelen.
Gebruik korte alinea’s.
Soms zelfs alleen een zin als dat past. En gebruik steeds andere elementen zoals kaders, quotes en tussenkopjes. 

En last but nog least: vertel de lezer ook echt iets. Los een probleem op. Maak wijzer. Geef tools en handvaten waar iemand mee verder kan. Als jouw geïnteresseerde volhield tot de laatste punt, verwijs jij door naar een nieuwe tekst op je website. En door. En door.  

Een prikkelende kop en net zo’n aansprekende tekst schrijven? Peanuts, vinden wij.