// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Jouw website staat als een huis. En blogs verschijnen met enige regelmaat op de pagina. Maar wanneer een bezoeker op een mobiel de website bezoekt, is hij zo weer weg. Jij dacht namelijk niet na over mobielvriendelijkheid. Zonde! Hierom moet jij dat wel doen. En zo wordt de website wel mobielvriendelijk. 

Mobile first

Een mobielvriendelijk website in onmisbaar. Als sinds 2018 stijgt het aantal mobiele zoekopdrachten namelijk. Dat is ook niet gek, aangezien we tegenwoordig allemaal wel een smartphone op zak hebben. En niets is zo vervelend als wanneer jij een website wilt bekijken en deze niet is aangepast op jouw kleinere scherm. Doe daar wat aan. 

Weet jij hoe mobielvriendelijk jullie website is? Dat check je heel makkelijk. Met de mobielvriendelijkheid test van Google. Je plakt de URL, geeft de site wat bedenktijd, et voilà: de mobielvriendelijkheid score van de website.  

Locatie, locatie, locatie

Wist je dat 30% van alle mobiele zoekopdrachten locatie gerelateerd is? De openingstijden van de friettent om de hoek. Waar de dichtstbijzijnde Dille & Kamille zit. Op welke afstand een supermarkt te vinden is. We zoeken dit vaak op onze telefoon. Sterker nog, in Amerika zoekt 94% van de mensen lokale informatie. 

Waarom dit nuttig is voor jou? Omdat jij extra in de schijnwerper komt te staan bij mobiele zoekopdrachten. Dan is het essentieel dat de zoeker op de website vooruit kan. Zodra die alleen voor desktop gemaakt is, zoeken ze verder naar een ander in de regio. 

Werk aan de winkel

Jij bent overstag. De website moet mobielvriendelijk. Waar begin je? Gewoon, bij het begin natuurlijkDe meeste templates hebben een mobiele optie. Een beetje websitebouwer heeft dit zo geregeld. 

Maar daarmee ben je er nog niet. Want de lappen tekst lezen echt niet fijn op een telefoon. Daar zijn alinea’s van 60 tot 70 woorden de max. Hoe korter hoe beter. En zinnen zijn ook geen twee regels vullend. Maar kort. Mand! 

Vergeet de tussenkopjes niet! Dat breek de tekst lekker op. En scant makkelijker. 

Schrijf actief. Dat is niet moeilijke hoor. Controleer de tekst op overbodige werkwoorden. De site werd niet geladen. De site laadde. Woorden die je schrapt: zullen, gaan, hebben, kunnen en willen. Dat verkort de alinea’s ook meteen. En leest een stuk fijner. Viel het jou op dat deze tekst voor 90% uit actieve zinnen bestaat? Prettig hè. 

Alle teksten die uit ons toetsenbord komen, zijn mobielvriendelijk. Die van jou dus ook.