// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Iedereen is geholpen met duidelijke communicatie. Maar het schrijven van eerlijke en vlotte teksten is vaak moeilijker dan gedacht. En zoals bij iedere lastige klus, kun je wat hulp gebruiken. Pak daarom deze drie tools erbij en ontdek hoe schrijven op B1-niveau makkelijker wordt.

1. De Accessibility tool

Dit hulpmiddel geeft een indicatie van het leesbaarheidsniveau van jouw tekst. De tool werkt het best als je ongeveer 10 zinnen invoert. Ook geef je het aantal (eigen)namen (van personen, landen, nationaliteiten) aan. Deze herkent de tool namelijk niet. Om een vliegende start te maken, gebruik je minimaal 10 zinnen, spel je woorden juist en sluit je elke zin af met interpunctie. 

2. Ishetb1.nl

Het woord ‘wijzigen’ is voor jou wellicht heel makkelijk. Toch is het niet B1-proof en is het beter om ‘aanpassen’ of ‘veranderen’ te gebruiken. Hoe je dit kunt weten? Door de website ishetb1.nl te gebruiken. Vul hierin het woord waarover je twijfelt. Wanneer het een B1-woord is, krijg je een bevestiging. Is het te moeilijk? Dan zie je meteen alternatieven. Of op B1-niveau: andere keuzes.

Synoniemen.net

Biedt ishetb1.nl geen oplossing voor een ander, makkelijker woord, probeer dan synoniemen.net eens. Deze website laat je alle synoniemen voor jouw woorden zien. Controleer je keuze weer in ishetb1.nl en zie meteen of het synoniem makkelijk genoeg is. Gebruik niet onnodige synoniemen in je tekst, daarmee maak je die namelijk te moeilijk.

3. Texamen

Een derde bekende tool die helpt bij schrijven op B1-niveau is Texamen van Bureau Taal. Texamen laat op basis van woorden en zinnen zien wat je kunt doen om het taalniveau van je tekst aan te passen naar die van je doelgroep.

Het hulpmiddel analyseert je tekst op onder meer moeilijke woorden en passieve en lange zinnen. Daarna geeft de tool het taalniveau aan. Ook laat Texamen zien welke kenmerken de tekst moeilijk leesbaar maken.

Na nog een druk op de knop worden de moeilijke woorden en kenmerken gearceerd. Zo zie je precies welke woorden en begrippen je aan moet passen voor een beter leesbare tekst. Voor die woorden kan je dan eenvoudigere alternatieven kiezen op zoekeenvoudigewoorden.nl, wat veel lijkt op ishetb1.nl. De tool is niet gratis, maar je kan wel een gratis demo gebruiken.

4. Bonustool: Door Lotje Getikt

Je kunt zelf gaan uitproberen met de tool om teksten op B1-niveau te schrijven. Of je kiest voor de vierde bonustool: Door Lotje Getikt. Als eerste geaccrediteerd tekstbureau in Nederland weten we namelijk als geen ander hoe we teksten op B1-niveau schrijven. Een tool kan je helpen, maar die weet niet dat de lezer heeft voorkennis nodig om een tekst te begrijpen. Soms zijn moeilijke woorden of jargon nodig om het verhaal duidelijk te maken, denk aan terugkerende medische termen. Ook daar weten wij wel raad mee. Laat je tekst dus altijd lezen, of liever nog: schrijven door een tekstschrijver of andere deskundige op het gebied van schrijven op B1-niveau. Ons bijvoorbeeld ;-).

B1-hulp? Plan een afspraak met Charlotte. Binnen 15 minuten praat ze je helemaal bij.