Skip to main content

Iedereen is geholpen met duidelijke communicatie. Maar het schrijven van eerlijke en vlotte teksten is vaak moeilijker dan gedacht. En zoals bij iedere lastige klus, kun je wat hulp gebruiken. Pak daarom deze drie tools erbij en ontdek hoe schrijven op B1-niveau makkelijker wordt.

1. De Accessibility tool

Dit hulpmiddel geeft een indicatie van het niveau van leesbaarheid in jouw tekst. De tool werkt het best als je ongeveer 10 zinnen invoert. Ook geef je het aantal (eigen)namen (van personen, landen, nationaliteiten) aan. Deze herkent de tool niet. Om een vliegende start te maken, gebruik je minimaal 10 zinnen, spel je woorden juist en sluit je elke zin af met interpunctie. 

2. Ishetb1.nl

Het woord ‘wijzigen’ is voor jou wellicht heel makkelijk. Toch is het niet B1-proof en is het beter om ‘aanpassen’ of ‘veranderen’ te gebruiken. Hoe wij dat weten? Door de website ishetb1.nl. Vul hierin het woord in waarover je twijfels hebt. Wanneer het een B1-woord is, krijg je een bevestiging. Is het te moeilijk? Dan zie je meteen alternatieven.

Biedt ishetb1.nl geen oplossing voor een alternatief woord, maak dan gebruik van deze site. Deze rakelt alle synoniemen voor jouw woorden op. Zo hoef je het wiel niet meer zelf uit te vinden. En door af en toe een synoniem te gebruiken, wordt je tekst niet saai.

3. Texamen

Een derde bekende tool die helpt bij schrijven op B1-niveau is Texamen van Bureau Taal. Texamen laat op basis van woorden en zinnen zien wat je kan doen om het taalniveau van je tekst aan te passen naar die van je doelgroep.

Het hulpmiddel analyseert je tekst op onder meer moeilijke woorden en passieve en lange zinnen. Daarna geeft de tool het taalniveau aan. Ook laat Texamen zien welke kenmerken de tekst moeilijk leesbaar maken.

Na nog een druk op de knop worden de moeilijke woorden en kenmerken gearceerd. Zo zie je precies welke woorden en begrippen je aan moet passen voor een beter leesbare tekst. Voor die woorden kan je dan eenvoudigere alternatieven kiezen op zoekeenvoudigewoorden.nl, wat veel lijkt op ishetb1.nl. De tool is niet gratis, maar je kan wel een gratis demo gebruiken.

Gebruik met mate

Hang niet je hele tekst op aan online tools. Een lezer heeft voorkennis nodig om een tekst te begrijpen. Daar is een tool niet van op de hoogte en kan dit ook niet meten. Laat je tekst dus altijd lezen door een tekstschrijver of andere deskundige op het gebied van schrijven op B1-niveau. Ons bijvoorbeeld ;-).

B1-hulp? Plan een afspraak met Charlotte. Binnen 15 minuten praat ze je helemaal bij.