// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Jouw content moet raken. Het publiek meeslepen. En overtuigen dat ze willen wat jij aanbiedt. Een tekst waarin je alleen je product aanprijst is een no go. Storytelling is je keyword. Journalisten zijn daar pro in.

Het klinkt misschien tegenstrijdig. Journalistiek en contentmarketing. Journalisten verslaan de actualiteit en hebben de lezer als prioriteit. Misstanden aan de kaak stellen. Dat is wat journalisten doen. Wat kunnen zij dan toevoegen aan jouw content?

Schrijf niet voor jezelf

Nou, om te beginnen hebben ze dus de lezer als prioriteit. En niet jou: de opdrachtgever. Dat doet even pijn maar resulteert op termijn in meer succes. Een leuk tekstje over de geweldige diensten die je aanbiedt vinden namelijk alleen jouw collega’s interessant. Je producten of diensten de hemel in prijzen. Dat verkoopt niet. Schrijf die teksten lekker voor jezelf. De lezer wil veel liever weten wat er in zit voor hem en een journalist is pas tevreden als zijn boodschap de lezer bereikt. 

 “Alle gespecialiseerde bureaus ten spijt, het zijn de journalisten die van oudsher in staat zijn goede verhalen te maken. Die heb je dus nodig om corporate storytelling in te richten. Je krijgt dan content die geloofwaardig is, een interessante invalshoek heeft, en met liefde is gemaakt; iets wat je terug leest of ziet in de content.” – Cor Hospes, journalist en contentschrijver, op Frankwatching 

De journalist weet dit. Hij schrijft een tekst altijd enkel voor het publiek. De doelgroep en bijbehorende tone of voice bepalen zijn peanuts voor hem. De krant alleen aan jezelf verkopen is geen optie. Dat geldt ook voor jouw product.

Laat ze jouw story vertellen

Wanneer je er vrede mee hebt dat ze niet in dienst zijn van jou maar van jouw klanten of opdrachtgevers, dan begint het echte werk. Je verkoopt niet alleen een dienst of product. Je verkoopt een emotie. Een wens. Een verhaal. Storytelling is waar jouw tekst om vraagt. Journalisten doen niet anders. 

Zij maken content waar de lezer om vraagt. Ze brengen je op de hoogte van wat er speelt. Inspireren je met ideeën of een alternatief gedachtegoed. En weten je te enthousiasmeren voor de fijne dingen in het leven zoals een restaurant, goed boek of mooie film.

Wat jij nodig hebt is een verhaal waarin je product niet overduidelijk centraal staat. Waarin je niet van de daken schreeuwt dat je al 50 jaar bestaat. Want dat doet er voor de lezer niet toe. Je maakt geen reclamepraatje. Klopt je niet op de borst. Dat raakt de lezer niet. Je vertelt ze daarom een verhaal.

Geef een journalist een aardbei en hij maakt een verhaal voor Happinez over zelf aardbeien kweken. Een recept voor aardbeientaart in de Margriet. Hij vergelijkt aardbei-lippenbalsem in de Cosmopolitan. En in de Flair zie je een artikel over erotische daden met aardbeien. Zo simpel kan het zijn.

Zó veel cijfers

Data, cijfers en feiten. Je tekst wordt er zó droog van. Maar het kan heel belangrijke informatie voor je klant zijn. Je weet alleen niet hoe je er een smeuïg verhaal van maakt. Duiding geven aan data is lastig. Gelukkig weten journalisten hier raad mee. Zij vertalen jouw berg aan cijfers naar leesbare content. Dit kan een interessante blog zijn. Maar ook een strak gedesignde infographic. Zo hoeft de lezer niet door jouw berg aan informatie te ploegen. Maar is het gewoon lekker leesvoer. 

Bedrijven moeten content als een product gaan zien. Een product dat gemaakt wordt door journalisten. Daarom hebben we een half jaar geleden als aanvulling op ons bureau ook The Post Reporters gelanceerd. Journalisten zijn de nieuwe marketinghelden. Zij maken content voor het publiek en niet voor de afzender. Daarom werken we liever met journalisten dan met (reclame)tekstschrijvers.” Carlijn Postma op Marketing Tribune.

Een journalist dus. Stellen die niet alleen maar kritische vragen dan?

Een onafhankelijke journalist die marketingcontent schrijft? Hoe rijmen we dat? In tegenstelling tot in de journalistiek is het in ieder geval meteen duidelijk dat het om branded content gaat wanneer het op de website van een merk staat.

Branded journalism is niets nieuws. Je kan als merk best een eigen journalistieke productie opzetten. Kijk naar Albert Heijns ‘AllerHande’. Dat is niet alleen een lekker magazine. Het zit ook boordevol reclame.

Op nieuwssites staan advertorials undercover tussen de redactionele stukken. “Sportvoeding: junkfood of noodzaak” Bij deze kop van De Volkskrant staat in kleine lettertjes ‘advertentie van ONVZ’. Maar de tekst lijkt in geen velden of wegen op een reclame. Eerder een wetenschappelijk artikel over sportvoeding. Geen mens die ziet dat het hier om reclame gaat. Marketingcontent is echt geen onbekend terrein voor de journalistiek. 

Een journalist die jouw content schrijft is onafhankelijk genoeg. En bij voorkeur van jou. Hij maakt het product niet. Is er niet vanaf het begin bij betrokken. Staat er redelijk vrij in dus. Vrij genoeg om vanuit een frisse blik te schrijven. Zodat jouw content vlijmscherp is. En de lezer niks anders meer wil dan jouw product. Of in ieder geval bekend raakt met jouw kunnen mocht hij ooit iets nodig hebben dat jij biedt. En die lezer weet stiekem echt wel dat je iets aan hem wil verkopen hoor.

Wij werken met vier journalisten. Storytelling, doelgroep bepalen, invalshoeken bedenken en data duiden; voor ons gesneden koek. Laat ons je helpen! Sterker nog, test ons. Binnen 1 uur hebben we 10 blogonderwerpen voor jou. Wedden?