Je hebt het licht gezien en weet dat B1-teksten goed aanslaan. Toch durf je er nog niet aan te beginnen. Bang dat je jouw doelgroep beledigt. Of je denkt dat complexe taal meer indruk maakt. Fout! Zet de negatieve associatie met Jip-en-Janneketaal uit je hoofd. Eenvoudige teksten schrikken jouw lezer niet af. Wij leggen uit waarom.
De gedachten van schaamte bij het gebruik van ‘simpele’ taal, zijn niemand vreemd. Je zat vast wel eens tegenover iemand die een verhaal vertelde vol lastige termen terwijl jij snakte naar een simpel verhaal waar je meteen begreep wat er werd verteld.
Of je hebt een bedrijf in juridische dienstverlening en denkt dat je niet om vakjargon heen kan. En je gaat er maar klakkeloos vanuit dat je online bezoekers over dezelfde kennis beschikken. Met bijbehorend vocabulaire.
- “Ik beledig mijn doelgroep met eenvoudige teksten.”
- “Mijn lezer heeft echt wel enig niveau.”
- “Mijn doelgroep bestaat uit gevorderde lezers, die snappen jargon echt wel.”
Lange tijd heerste deze visie in verschillende branches in Nederland. Totdat het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot in te grijpen. Met de gelanceerde Direct Duidelijk campagne hopen zij dat overheidsinstellingen beter en helderder communiceren. Wel zo prettig als een grote groep Nederlanders je teksten begrijpt.
Van A1 tot C2
Het taalonderwijs in Europa heeft 6 niveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Het hoogste is C2 en het laagste A1. Jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven bepaalt jouw niveau.
Helaas ziet nog niet iedereen het belang van schrijven op B1 niveau. Zo stelde een AD-lezer in een brief aan de krant de vraag of een columnist makkelijkere taal kon gebruiken. Door een legio aan Twitteraars werd hij afgedaan als ‘lui’. Hij kon immers toch wel even een woordenboek pakken om het op te zoeken?
Ja, dat kan. Daar zit alleen niemand op te wachten. Bovendien is B1 erop gericht om het de lezer zo makkelijk mogelijk te maken. En dat wil jij natuurlijk ook. Jouw lezers blijven op je website, omdat ze snappen wat je zegt.
B1 taalniveau
B1 betekent meer dan een paar makkelijke woorden in je tekst zetten. Content op dit niveau is gestructureerd en overzichtelijk. En dat maakt dat hoogopgeleiden en mensen met een hoog taalniveau, deze teksten ook waarderen.
Want dat jij je door een ingewikkelde tekst kan worstelen, betekent niet dat het een fijne leeservaring was. Het tegendeel zelfs. Met B1 ontlast je de lezer. Doe je minder groot beroep op het vocabulaire. En krijg je vanzelf een hogere waardering. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat schrijvers van eenvoudige teksten, als intelligenter worden gezien door hun lezers dan schrijvers van complexe teksten.
“Als je het niet makkelijk kan uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.” – Albert Einstein
- Iedereen begrijpt je tekst
- Je bereikt het doel van je tekst
- Je creëert vertrouwen
B1-teksten schrijven is onze specialiteit.