// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Als schrijver ben je elk onderwerp de baas. Alleen jammer dat soms de creatieve ingevingen uitblijven. Waar vind je de inspiratie om snel weer te knallen?

Eerst dit

De rol van inspiratie wordt vaak schromelijk overdreven. De schrijver die bij maanlicht op een bergtop zit te wachten op een geniale inval – nou, die zit er nog steeds. De werkelijkheid is zakelijker. Schrijven is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie.


Maar wat zou dat? Die ene procent inspiratie geeft wel richting aan je schrijfarbeid. Je wilt goeie inspiratie voordat je aan de slag gaat. Inspiratie is als saffraan: je hebt maar een klein sliertje nodig om een grote schaal paella kleur te geven.

Lekker freewheelen

We gaan voor de 360 graden-benadering. Zet jouw onderwerp recht voor je neer op een standaard, zodat je er gemakkelijk omheen kunt lopen. Doe dat, bekijk het onderwerp van alle kanten en vanuit alle invalshoeken. Bijvoorbeeld:

Waarom?

Wat is de oorzaak of de reden achter jouw onderwerp? Waarom heeft de lezer het nodig? Waarom moest dit verhaal er komen? Leg het uit.

Geschiedenis

Wat is de historie van dit onderwerp? Waar lag het kantelpunt? Wat in de recente geschiedenis is een noemenswaardig haakje?

Toekomst

Wat valt er in de toekomst te verwachten? Wat verwachten we dan van onszelf in samenhang met het onderwerp? Kunnen we daarop voorsorteren?

Oorsprong

Hoe is het begonnen? Wie bedacht het? Welke krachten waren in het spel?

Valkuilen

Waar moet je als lezer rekening mee houden? Wel fijn als je weet dat de bitcoin niet uitsluitend torenhoog rendement oplevert voordat je investeert.

Feit of fabel?

Hang gewoon eens de factchecker uit. Is onderwerp X werkelijk zo gezond of zuinig als altijd wordt beweerd?

Voor- en nadelen

Wees zo objectief als de Rijdende Rechter en zet alle voor- en nadelen van een onderwerp keurig op een rijtje.

Tips

Iedereen vindt het fijn om zijn leven te kunnen beteren. Geef een aantal (praktische) tips. Zelfs over het snijden van een blok kaas voorkomen best practises nare wonden.

Pijn

Tegen welke pijn van de lezer is jouw onderwerp het wondermiddel? Welke klachten pakt het aan? Welke ellende kan het besparen? Welke kriebel kan het verzachten?

Kosten(besparing)

Wat zijn de kosten? Of is het een investering? Kan ik kosten besparen? Hoe pak ik dat aan?

Effect op de omgeving

Milieu is hot. Hoe verhoudt jouw onderwerp zich tot duurzaamheid of een circulaire levensstijl?

De grootste missers

Blunders, flaters, misverstanden… som de smeuïgste details op en je lezer smult.

Stappenplan

Lezers vinden het fantastisch als een ingewikkeld onderwerp in 3 of 5 simpele stappen wordt uitgelegd.

The road to

Was Rutger Hauer altijd al die succesvolle acteur? Nee, als jongeling werd hij na drie maanden van de toneelschool gestuurd. Stippel eens een gezellige route uit.

Bedenk zelf meer invalshoeken. Ga op je kop staan, vraag je collega om je even door elkaar te schudden of duw je hoofd onder een ijskoude douche. Alles om de inspiratie te laten stromen!

Zelfs op je kop staan helpt niet? Dan bedenken wij je creatieve invalshoeken