// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Iedereen’ is niet jouw doelgroep. Dat hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar de doelgroep helder neerzetten, valt niet altijd mee. Richt jij je op werkende moeders? Gepensioneerde mannen? Of net afgestudeerde twintigers? Hoe specifieker jij de doelgroep bepaalt, hoe makkelijker jij hen aanspreektHoe je dat doet? De ijkpersoon schiet jou te hulp. Maak kennis met deze helpende hand.  

De ijkpersoon

Een ijkpersoon dus. Maar, wat is dat precies? Jij stelt zo gedetailleerd mogelijk een profiel op van jouw doelgroep. En dan niet: werkende moeders van 35 tot 45 jaar. Maar stel je één van deze moeders voor. Zoek tot in de puntjes uit wie deze werkende moeder is.  

Oké, de werkende moeder dus. Dit vraag jij je af:

  • hoeveel kinderen heeft ze?
  • hoeveel uur werkt ze? 
  •  in wat voor huis woont ze?
  • wat is haar hobby? 
  • waar houdt ze van en wat vindt ze helemaal niets? Pluis het uit!

Waarom een ijkpersoon jouw leven makkelijker maakt

Bepalen wie jouw doelgroep is, kan een taaie kluif zijn. Het is dan ook verleidelijk om in je uitingen naar je doelgroep te bedenken wat jij zelf wilt zien, lezen en horen. Maar aan jezelf hoe jij niets te verkopen. Aan jouw doelgroep en potentiële klanten welDaarom maakt een ijkpersoon jouw leven makkelijker. Misschien ben je bang om met een ijkpersoon een groep buiten te sluiten. Dat is juist het doel. Want zij zijn blijkbaar niet je doelgroep. One size does not fit all.  

Een voorbeeld: Sandra is een werkende moeder van 37. Ze heeft één dochter van twee. Sandra werkt 32 uur per week. Samen met haar kind en man woont ze in een rijtjeshuis in een nette buurt net buiten een grote stad. In haar vrije tijd bruncht ze met oud-studiegenoten en gaat ze erop uit met haar dochter. Ze houdt van mooie, aantrekkelijke producten die haar leven makkelijker maken. Ze heeft een hekel aan goedkope spullen die niet lang meegaan. 

Breng het tot leven

De ijkpersoon is bepaald. Nu moet het nog gaan leven onder je collega’s. Zodat iedereen straks schrijft voor Sandra, de werkende moeder. Een leuke opdracht om onderling te checken of iedereen op een lijn zit wat betreft te ijkpersoon is het uitzoeken van een cadeau voor hem of haar. Waar komen alle collega’s mee terug? En belangrijker nog: waarom? Bespreek dit met elkaar en kom uiteindelijk met een perfect profiel voor jullie doelgroep.  

De doelgroep aanspreken: appeltje-eitje met een ijkpersoon.