Vermijd deze 4 verouderde SEO trucs en voorkom een Google boete

Geplaatst op 25 april 2018 door Aranka Van Zanten.

Google meldt dat hij binnenkort boetes uitdeelt aan ‘te geoptimaliseerde websites’. Dit betekent dat veel trucs die een paar jaar geleden nog tot de norm behoorde, nu hard afgestraft worden. Zo ben jij het haasje als jouw website bewust veel zoekwoorden en links bevat.

 

Vermijd deze 4 verouderde SEO trucs en voorkom een Google boete

 

Het doel van de boetes is om websites met goede content een zetje te geven. Deze verschijnen dan hoger in de zoekmachine. Ben jij niet relevant voor je lezer, maar alleen voor de zoekmachine? Ai, pas op want voor de almachtige zoekmachine kan niemand zich verstoppen.

SEO truc 1 – Kiekeboe: toch meer tekst

Sommige slimmerds matchen de kleur van tekst en achtergrond met elkaar. Wit op wit of blauw op blauw. Onhandig omdat je niet kan lezen wat er staat? Laat dat nou het idee erachter zijn: stiekem teksten en links verstoppen, zodat jouw pagina meer zoekwoorden bevat en omhoog kruipt. De zoekmachine is slimmer dan je denkt en leest ook deze tekst keurig uit. Rode kaart dus!

SEO truc 2 – Je oogst wat je zaait

Google is gek op links. Althans, als ze de gebruikerservaring verbeteren. Externe links kunnen jouw positie in de zoekmachine boosten. Het straalt autoriteit en geloofwaardigheid uit. Want waarom zou iemand anders naar jou linken als het verhaal niet interessant is?

Waar kansen liggen, maken mensen ook misbruik en daar houdt de online grootmacht niet van. Iets bereiken vereist inspanning en voor SEO is dat niet anders. Dus, wordt jou een link aangeboden op gigantische webpagina’s vol met webadressen van sites, bedank dan vriendelijk. Deze linkfarms worden herkend en laten jouw positie kelderen.

De overkoepelende term voor deze manipulatietechnieken is Black Hat SEO. Websites die zich hier aan wagen, riskeren een penalty. Google plaatst je in een lagere ranking wat jouw website niet ten goede komt. Maak je het echt te bont dan verdwijn je uit de zoekmachine.

SEO truc 3 – Vermijd duplicate content

Ook hier geldt: waarom zou iemand anders zijn best voor je doen, wanneer je er zelf geen moeite in steekt? We zien dit veel bij advocaten- en administratiekantoren. Er gebeurt iets in de branche, rechtspraak.nl of de belastingdienst maken er een mooi verhaal over, en werkelijk ieder kantoor in Nederland neemt het bericht over.

Niet doen! De zoekmachine negeert deze zogenoemde ‘duplicate content’. Pagina’s met identieke teksten verschijnen niet meer in de zoekresultaten. Komen ze erachter dat dit te vaak en met opzet gebeurt? Dan krijg je een penalty aan je broek.

SEO truc 4 – Stop met spammen, ik herhaal: stop met spammen

In hetzelfde kader als linksfarms, is er een streng linkuitwisselingsprotocol bij Google. Kortweg komt het op het volgende neer: betaal je voor de geplaatste content op een andere website of social media plaats dan een nofollow-link. Doe je dit niet dan riskeer je een Google boete. Blog je leuke verhalen die je gratis aanbiedt bij relevante partijen, maak het dan niet te commercieel. In dat geval mag je best een linkje naar jouw site vragen.

Geen boetes van Google

Maak je niet schuldig aan bovenstaande praktijken. Zo voorkom je een nare penalty. Richt jouw website niet in voor Google, maar voor je gebruikers. Want als zij blij zijn, man dan is Google gelukkig.

Er komt een hoop kijken bij het schrijven van SEO teksten.

Geen tijd om je erin te verdiepen? Door Lotje Getikt helpt je graag.