Wij pleiten voor duidelijke communicatie. B1 niveau zelfs. Misschien denk jij: ammehoela, ik communiceer gewoon zoals ik gewend ben. Maar dan adviseren wij nog steeds B1, zoals wij gewend zijn. We houden namelijk niet voor niets zo stellig vast aan dit taalniveau. Dat schudden wij niet zo uit onze mouw maar baseren wij op onderzoeken en bevindingen. Daar nemen we je graag in mee.
Met duidelijk communiceren bereik je een grotere groep lezers. Pas je bijvoorbeeld het taalniveau B1 toe, dan begrijpt maar liefst 80 procent van de Nederlanders jouw boodschap. Doe je dat ook op jouw site, dan neemt het online tekstbegrip toe.
Laaggeletterdheid en duidelijkheid
Laten we beginnen bij de feiten en cijfers. 75% van de Nederlandse teksten is geschreven op C1 niveau. Taalniveau C1 staat gelijk aan het begrijpen van lange, complexe teksten. Mensen met dit taalniveau begrijpen specialistische artikelen en technische instructies, zelfs als deze buiten hun vakgebied liggen. Wist je dat maar 10% van de Nederlanders in deze categorie valt? De meeste Nederlanders begrijpen die van jargon doordrenkte tekst dus niet eens.
Wie taalniveau B1 heeft, kan overweg met een tekst die bestaat uit veelgebruikte woorden. Moeilijke woorden snappen ze, als ze daar veel mee te maken hebben. 40% van de Nederlanders heeft taalniveau B1. Maar de mensen die B2, C1 en C2 teksten begrijpen, kunnen ook uit de voeten met dit niveau. Daarom begrijpt 80% van de Nederlanders jouw tekst op B1 niveau. Reden genoeg, vinden wij.
Tekstbegrip van schermen
Wij schrijven online, lezen online, ademen online, dromen online. Je zou bijna vergeten dat er nog een fysieke wereld bestaat. Maar online lezen, dat kunnen we helemaal niet zo goed als we denken. Zelfs al bezit je taalniveau C2, dan nog neemt het tekstbegrip af zodra je van een scherm leest. Heb je daar ooit bij stilgestaan?
Dat we online teksten minder goed begrijpen, komt deels door de omgeving waarin we het lezen. Online is er namelijk veel afleiding. Een reclame hier. Een banner daar. Call to action die verwijst naar een nieuw artikel. Oh, en een pop-up naar jouw e-book. Probeer je dan nog maar eens te concentreren.
De afleiding blijkt niet eens de grootste boosdoener voor online tekstbegrip. Dat is het scherm zelf. Scrollen belemmert ons leesproces. Eigenlijk komt er een kleine hapering in het lezen. Dit heeft een negatief effect op het tekstbegrip. Lees je een boek, tijdschrift of brochure, dan onthoud je de plaats van bijvoorbeeld een alinea waar jij las over dat meubel, recept of gereedschap. De fysieke lay-out helpt je bij het begrijpen van de tekst.
De oplossing: duidelijk communiceren
Het feit dat we tekst beter begrijpen van papier dan van een scherm betekent niet dat jouw tomeloze inzet voor de website allemaal voor niets was. Gooi de online omgeving niet direct in de prullenbak, maar ga ermee aan de slag. De oplossing is namelijk heel eenvoudig: duidelijker communiceren. Op B1 niveau, daar is ie toch weer.
Wanneer je dit taalniveau op heel de website doorvoert, help je jouw doelgroep. Ook als deze bestaat uit hoogopgeleiden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij ook liever teksten op B1 dan op C1 niveau lezen. Het leest makkelijker en sneller. En draagt dus bij aan beter tekstbegrip vanaf een scherm. Want dat neemt af, ongeacht opleidingsniveau.
We kunnen uitleggen hoe je B1 niveau toepast, maar daar wordt deze tekst te lang van en dan neemt jouw tekstbegrip af. En gelukkig deden we dat al eerder.