// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Aan de slag! Een stageweek bij Door Lotje Getikt is nooit saai, merkt Eva in haar vierde stageweek. Ook deze week leerde ze nieuwe vaardigheden. Collega’s brachten haar namelijk de kneepjes van een DLG-interview bij. Dat betekent: kletsen en doorvragen alsof het een gezellig gesprek is, in plaats van een scherp interview.  

Even voorstellen 

Hoi! Mijn naam is Eva. In het weekend scheur ik op de racefiets het liefst over fietspaden. Doordeweeks racen mijn vingers over het toetsenbord van Door Lotje Getikt. Als vierdejaars journalistiekstudent mag ik namelijk mijn afstudeerstage bij dit toffe Tilburgse bedrijf lopen. Hoe ik dat vind en wat ik precies doe, lees je wekelijks hier in mijn blog. 

Ready, set, interview

Deze week stond in het teken van interviewen. Collega’s hielpen me op weg met het interviewen alsof het een gezellig gesprek is. Ze duwden vervolgens een telefoon in mijn handen: nu is het mijn beurt! De week begon met twee interviews voor twee referentieteksten: mooie, inhoudelijke klantverhalen voor de website van een onderneming. 

“Referenten vinden het soms spannend of lastig om hun verhaal te doen. Daarom stellen wij ze gerust door fijn te kletsen. Het zijn geen journalistieke vragenvuren, maar gezellig gesprekken. Dan pas kom je veel te weten over de persoon en de ervaring.”

Eva de GraaffStagiaire

Interview 1: een gesprek met een bakker van wie zowel de website als de winkel een metamorfose onderging voor een frisse uitstraling. Voor de nieuwe huisstijl schakelden ze hulp in van een creatief bureau. Over die keuze was de eigenaresse enorm tevreden. En dat wilde ze ons vertellen. Wij maakten vervolgens een tekst over haar ervaring. 

Interview 2: kletsen met een ondernemer die haar zaak verkocht. Zij stond ruim 35 jaar aan het roer van haar zaak en wilde het stokje graag overdragen. Daarvoor zocht ze professionele hulp en begeleiding. Het bedrijf dat haar heeft geholpen, prees ze enorm aan. Ze wilde graag over haar fijne ervaring vertellen. Ook uit dit interview maakte ik een klantverhaal voor onze opdrachtgever. 

Doorvragen, doorvragen en nog meer doorvragen

Appeltje, eitje, dat interviewen. Althans: zou je denken. Het bleek soms nog best lastig. Zo was een referent erg tevreden over de werkzaamheden van het ingeschakelde bedrijf. Maar waarom? Het was mooi, alles ging zoals gewenst. Dat is ongetwijfeld een prettige ervaring, maar te weinig informatie om een tekst van te bakken. Zo was het de kunst om door te vragen, steeds meer te weten te komen en zorgen dat de referent meer duiding gaf.  

We maken er geen journalistiek vragenvuur van, maar een gezellig gesprek. In DLG-stijl. We breken het ijs en kletsen erop los. Net zolang tot ik genoeg informatie heb om een referentietekst te tikken. Juist dat leer ik bij DLG: vragen verpakken in een fijn gesprek en meer te weten te komen. Zonder dat de geïnterviewde in de gaten heeft dat het een interview is. 

Voor iedere opdrachtgever een unieke tone of voice 

De referenties zijn voor verschillende bedrijven. Voor een andere doelgroep. En met een eigen tone of voice. Dat is snel schakelen. Dat lukt door: 

  • Verdiepen in het bedrijf 
  • Onderzoek doen naar de doelgroep van het bedrijf 
  • Grondig eerdere verhalen teruglezen 

Kletsen met DLG-klanten

Naast de referenties hield ik me bezig met het schrijven van socialmediaberichten voor Door Lotje Getikt. Hiervoor interviewde ik twee mensen die samenwerken met DLG. Zij vertelden allebei over hun ervaring met ons tekstbureau.  

Het eerste interview ging over employer branding. DLG tikt namelijk speciale teksten om meer geschikt personeel te vinden voor de vacatures. In het tweede interview stond een inspiratiesessie centraal: Charlotte was bij dat bedrijf te gast als spreker. Ze enthousiasmeerde alle werknemers over actievere teksten schrijven én het efficiënter versturen van de nieuwsbrief.  

Dat DLG ook employer branding en spreeksessies verzorgt, is over het algemeen wat minder bekend. Daar moet verandering in komen door de socialposts.  

“Klinkt cliché, is het niet: iedere dag is anders bij DLG. In één week tik je een referentie, een handleiding én socialposts over uiteenlopende onderwerpen. Alles heeft zijn eigen charme.”

Eva de GraaffStagiaire

Wij interviewen alsof het een gesprek is en tikken prikkelende koppen en aansprekende teksten.