// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

In tijden van crisis gaan wij bij Door Lotje Getikt niet bij de pakken neer zitten. We gebruiken de tijd om grootse plannen en ideeën uit te werken. Ook jij kan je onderneming door deze crisis leiden. Onderneem actie. Dan ben je op 1 juni razendsnel uit de startblokken. 7 tips.

1.Productief thuiswerken

Op dag 1 verschenen jij en je collega’s nog allemaal opgedoft en in de make-up in de video meeting. Een week later heeft de helft een joggingpak aan en liggen de pumps in een hoek te verstoffen. Houd the spirit erin door elkaar uit te dagen om elke dag een andere (werk)outfit aan te doen. 

Maak elke dag een belrondje. Bespreek dan niet alleen werk, maar praat ook over koetjes en kalfjes. Zoals je ook bij de koffieautomaat zou doen. Stel dagelijks doelen op en deel die met elkaar. Zo blijft iedereen actief en gemotiveerd.

2. Focus op positieve dingen

Een open deur maar daarom niet minder waar. Belast je collega’s zo min mogelijk met negativiteit. Hoe meer je over je zorgen praat, hoe groter ze worden. Je voelt je daarna nog kwader en gefrustreerder. Wie praat in kansen, krijgt meer voor elkaar. De sfeer blijft goed. En het werkt aanstekelijk. Je collega’s nemen jouw houding aan en houden de moed erin. En dat helpt jóu weer om positief te blijven op momenten waarop dat even moeilijk is.

3.Laat het nieuws links liggen

Je kop in het zand steken is nooit de beste oplossing. Maar de hele dag het journaal op repeat helpt je ook niet verder. Je gaat nadenken over de economische gevolgen van de crisis, googled het een en ander en voor je het weet ben je je focus kwijt. Kijk daarom op twee vaste momenten per dag het nieuws (‘s ochtends en ‘s avonds) en investeer de rest van de dag in de organisatie.

4.Blijf zichtbaar

Doe investeringen in je socialmediakanalen die traffic en transacties opleveren. Maak een contentplanning en laat je collega’s meedenken over alle posts en publicaties. Je bereik schiet de lucht in. Je blijft zichtbaar en spreekt misschien wel een nieuwe doelgroep aan. Na de crisis profiteer je van een groter klantenbestand.

Geen tijd voor een contentplanning of om de content uit te werken? Wij wel!

5.Elke dag een actie

Het komt niet goed als je niets doet. Daarom is je to-do list nu belangrijker dan ooit. Streep elke dag minstens één actie af die jouw bedrijf verder helpt. Het helpt je om elke dag weer je schouders eronder te zetten. Elke actie brengt je dichter bij je doel!

6.Iets om naar uit te kijken

Toegegeven, de huidige situatie is niet ideaal. Om gemotiveerd te blijven, bied je je collega’s en relaties iets waar ze naar uit kunnen kijken. Organiseer een  evenement na 1 juni. Bereid een cursusdag voor of plan dat teamuitje alvast. Tot die tijd doe je het gewoon lekker online. Maar met een evenement waar ieder fysiek aanwezig is, houd je de contacten warm.

7.Doel voor ogen

Formuleer een BHAG. Een Big Hairy Audacious Goal is een krachtige missie voor je bedrijf. Een gedurfd en groots doel. Je hebt een goede BHAG bedacht als al jouw collega’s in een paar woorden de missie van het bedrijf kunnen uitleggen. Het doel op de lange termijn.

Bill Gates formuleerde in de jaren 80 een kort en krachtige BHAG: ‘In elk huis een Personal Computer.’ Een goed voorbeeld van een lange termijn doel dat werkelijkheid werd.

Een goede BHAG is het fundament van je bedrijf. Je trekt er de juiste klanten en collega’s mee aan. Denk bij het bedenken van een BHAG aan de volgende punten:

  • Je passie, waarden en normen
  • Wat je USP’s zijn
  • Wat je bij wil dragen aan de wereld

De doelen geformuleerd, maar je krijgt het niet goed op papier.