// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Uiteraard zorgt het coronavirus voor ongemak, angst, verdriet en pijn. Er is weinig leuks aan de huidige situatie. Toch proberen we er bij Door Lotje Getikt een positieve twist aan te geven. Om het allemaal iets minder beangstigend te maken. Want er is ook wel iets positiefs aan het feit dat we met zijn allen binnen moeten blijven en de kunst van sociale onthouding beoefenen. 7 punten om een beetje te relativeren:

1. We leveren een enorme bijdrage aan het bestrijden van de stikstofcrisis. Bijna alle auto’s staan stil. Er wordt veel brandstof bespaard, kortom goed voor het milieu. Hopelijk profiteert de bouw over een tijdje ook van deze bijkomstigheid.

2. De files zijn opgelost. Dat we allemaal massaal 100 km/pu mogen rijden, daar hebben we geen last van als er vrijwel niemand op de weg is. Wie nu wil of moet doorrijden, zoals hulpdiensten, is snel ter plekke.

3. Er is meer tijd om dichtbij onze geliefden te zijn. Hoe vaak leven we niet langs elkaar heen door de drukte van alledag? Nu is iedereen van wie je houdt binnen handbereik. Zijn ze dat niet omdat jij thuis zit en de ander ergens anders woont? Pak dan ouderwets de hoorn op en ga uren bellen. Dit is het moment om echt even bij elkaar te zijn.

4. We zijn ons meer bewust dat ons eten en drinken niet vanzelfsprekend zijn. In de winkel zien we lege schappen, hoewel overal wordt opgeroepen het hamsteren te laten. Toch een beetje voorzichtiger zijn met inkopen en voedsel weggooien?

5. Eigenlijk wisten we het al, maar we hebben nu duidelijk in beeld wat “vitale beroepen” zijn. De gezondheidszorg, politie, brandweer, boeren. Waar zouden we zijn zonder hen? Helemaal nu verdienen zij alle waardering voor hun harde werk.

6. Onze bereidheid om de medemens te helpen wordt aangewakkerd. Kunnen we boodschappen doen voor die buurvrouw op de hoek? Geven we die eenzame man in het verzorgingshuis een belletje? Kopen we onze groenten bij de lokale groenteman in plaats van de grote supermarkt? We waren nog nooit eerder zo lief voor elkaar.

7. Je zit verplicht thuis en het werk blijft uit. In plaats van bij de pakken neer gaan zitten, kan je ook nuttig gebruik maken van deze verplichte vrije tijd. Pak een hobby op waar je normaal geen tijd voor hebt. Lees een boek, luister een podcast, sport thuis. Of doe achterstallig werk in huis. Die traptrede die al jaren kraakt of de gordijnen die nooit op lengte zijn gemaakt. Je hebt er ineens wel tijd voor. 

We willen het bij Door Lotje Getikt echt niet luchtiger maken dan het is, hoor. Niemand is blij met de huidige situatie. Maar je wordt er niet slechter van om ook de positieve kant een kans te geven.

Hoe kunnen wij nu bijdragen, vroegen wij ons af. Spoedberichten over coronamaatregelen deze week eenmalig supersnel omzetten naar duidelijke, scherpe berichtgeving. Want dat is wat Nederland en misschien wel de hele wereld nu nodig heeft: duidelijkheid.