// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Feit: SEO is niet langer een leuk extraatje binnen jouw communicatieplan. Het is essentieel om jezelf te vermarkten. En daarbij hoort een contentstrategie. Eerlijk toegegeven: daar heb je een lange adem voor nodig. Beter vindbaar worden gebeurd niet na één dag. Laat jezelf inspireren om te starten met een contentplan. In dit blog 5 krachtige argumenten.

1. Behaal je doel

Aan het begin van het jaar. In het midden van het jaar. Of gewoon aan het einde. Het maakt niet uit wanneer jij je doel stelt. Als je maar een plan maakt om die te behalen. En dat doe je met een contentplan. Jij wilt komend jaar bijvoorbeeld beter vindbaar zijn op Google, je opnieuw positioneren of meer aandacht voor evenementen die jij organiseert. Met contentraket op maat bereik jij je target.

Want wie tegenwoordig op zoek is naar een stofzuiger, een accountant, een fijn gezinsuitje of vakantiehuis in de Ardennen stort zich op Google. Snel tikken we wat woorden in die passen bij onze zoekopdracht. Een oogwenk later geeft de zoekmachine ons alle informatie die we nodig hebben. Die eerste zoekresultaten: daar wil jij tussen staan.

In een nanoseconde staat de wereld aan onze voeten. Hierdoor raakten we wat verwend en hechten we ook niet meer veel waarde aan één leverancier. Vandaag koop ik mijn schoenen bij Zalando, volgende week zie ik een mooie aanbieding bij de Wehkamp. Online zoek ik precies uit wat ik wil, daarna loop ik pas naar de winkel. Als ik überhaupt nog naar de winkel ga en mijn bestelling niet gewoon meteen online plaats.

Organische zoekresultaten (SEO) zijn voor bijna alle websites de primaire bron van hun verkeer. Met een volledig plan weten we iedere zoeker naar jouw product of dienst te krijgen. Dat doen we met blogs, referentieverhalen, whitepapers, e-book en social mediaberichten. 

2. SEO kost geld maar schieten met hagel is duurder

Veel mensen laten zich tegenhouden door de kosten van SEO contentstrategie. Begrijpelijk, maar we zetten de alternatieven even op een rij.

  • Je doet niets. Hierdoor loop je online leads mis en werk je niet optimaal aan jouw naamsbekendheid. Je moet het hebben van een beperkte kring afnemers die alleen met mond-tot-mondreclame en intensief netwerken kan groeien. Hierdoor loop je inkomsten mis, ben je kostbare tijd kwijt en geef je alsnog veel geld uit aan acquisitie.
  • Je schrijft zelf of laat jouw personeel ‘nieuwsstukjes’ voor op de website schrijven. Dat is in principe een goed idee, want zo houd je de site actueel. Maar jij en jouw medewerkers kosten ook geld, zijn veel tijd kwijt en raken vaak gefrustreerd van het schrijven van deze content. Wanneer meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de bedrijfscommunicatie mist er vaak ook een duidelijk strategie en schiet je alsnog met hagel.
  • Je kiest ervoor te investeren in Google-advertenties. Dit kost ook geld, maar dan zie je tenminste direct resultaat in de vorm van meer websitebezoekers en soms ook leads. Een aardig alternatief, maar je kunt er nooit meer mee stoppen. Het is een constante kostenpost waarvan de resultaten direct wegvallen wanneer je ermee stopt. Een investering in SEO sijpelt nog jaren door en de resultaten kunnen alleen maar groeien wanneer je ermee bezig blijft.

3. Vertaal je bedrijfsvisie

Lukraak content plaatsen, gaat je niet helpen. Om dat te voorkomen hebben we jouw hulp nodig. Vertel ons waar het bedrijf voor staat. Wat de visie is. Wie jullie doelgroep is. En wat het bedrijf uniek maakt. Geen zorgen als je dat niet zo snel weet. Wij ontdekken altijd een mooi verhaal. 

Met het contentplan kunnen we inhoudelijk aan de slag. Jouw visie voor het bedrijf wordt vertaald in blogs, referentieverhalen of e-books en social mediaberichten. Alles wordt strategisch ingericht op de website. Zo nemen we bezoekers aan de handen en leiden we ze door de salesfunnel naar jouw doel. Bijvoorbeeld het contactformulier of winkelmandje.

4. Het gaat verder dan de positie

Nog veel bedrijven denken dat SEO alleen goed is voor de positie van jullie website in Google. Maar het doet veel meer dan dat.

Ten eerste heeft SEO een enorme invloed op het consumentenvertrouwen in jouw merk. Met de juiste content neemt de goede reputatie van jouw bedrijf een vlucht. 85% van de zoekers beoordeelt een bedrijf online voordat ze een aanschaf doen. Dit geldt voor een aankoop in een webshop, maar net zo goed voor de keuze van accountant.

Ten tweede: bezoekers die organisch (dus via SEO) binnenkomen worden sneller beoordeeld als gekwalificeerde lead. Daarom zijn internet- en marketingbureaus ook zo dol op SEO.

Op de derde plaats helpt SEO het aantal artikelen op de website verhogen en creëert het daarmee ook de mogelijkheid om content te verspreiden. Doe dit slim. Ieder artikel is goed voor meerdere post op socialmediakanalen. Dit brengt jou steeds weer onder de aandacht bij potentiële opdrachtgevers of consumenten.

5. De contentstrategie zorgt voor ontwikkeling

Zoals jouw bedrijf niet stilstaat, mag jouw site ook niet stagneren. Als het goed is, verbeteren diensten steeds weer of komen er producten in jouw shop bij. Door gericht met het contentplan aan de slag te gaan, is het eenvoudig om ook dit soort ontwikkelingen zichtbaar te maken voor jouw klant. Zo weet hij dat jij constant vernieuwt. En Google trouwens ook.

Daarbij verandert Google regelmatig zijn eisen en normen rondom SEO. Zo is een SSL-certificaat inmiddels een echte must en zijn websites die nog niet mobielvriendelijk zijn het equivalent van met een paard en wagen over de snelweg willen rijden.

Bedrijven die slim met SEO bezig zijn volgen de richtlijnen van Google en voldoen aan diepgaande websitecontroles. Dit geeft langdurige boosts bij iedere verandering in het algoritme. Je dwingt er bovendien optimale gebruikerservaring en technische verbeteringen mee af. Kortom: een SEO-proof contentplan is anno 2020 onmisbaar voor ambitieuze bedrijven die vol inzetten op een succesvolle toekomst.

Met een duurzame investering in een contentplan zorg je dat je bedrijf online succesvoller wordt.