Het jaar 2023 biedt volop kansen waarmee je aan de slag kunt. Ook op het gebied van communicatie. Start het jaar goed en speel in op de zes belangrijkste communicatietrends. Ready, set, go!
1.Toegankelijke taal
Grote kans dat jij 20% van je doelgroep links laat liggen. Voelt niet goed, hè? Dat zit zo: een op de vijf mensen is neurodivers. Denk aan personen met autisme, AD(H)D of hoogbegaafde mensen. In een wereld vol prikkels en ingewikkelde termen staan wij voor je klaar met een rode pen. Tijd om al die extra prikkels op je website te schrappen.
2. Generatie Z op de markt
Generatie Z stormt de (arbeids)markt op. En die doet de dingen nét iets anders. Deze jongeren zijn opgegroeid met een smartphone in hun hand. Technologie kent voor hen geen geheimen: ‘Ik app je’ is dagelijks taalgebruik en met emoji’s vertellen zij hele verhalen.
Daar wil jij op inspelen dit jaar. Stap eens in de hippe sneakers van generatie Z en promoot je product op TikTok, vertel je merkverhaal in emoticons en verstuur je nieuwsbrief via WhatsApp.
3. Inclusief communiceren
De wereld wil oprechte diversiteit. Het schetsen van standaardplaatjes is dan ook verleden tijd. Start met content die de hele maatschappij representeert. Let op: je kiest nog steeds je doelgroep en spreekt daarbinnen iedereen aan. Denk aan het vermijden van de standaard hij-vorm en houd in je contentstrategie rekening met alle generaties.
4. Meerdere wegen naar jouw bedrijf
Keuzevrijheid is key. Dit geldt ook voor het lezen van online informatie. Omnichannel communicatie verbindt alle kanalen van jouw bedrijf met elkaar. Het gevolg: sneller en efficiënter content delen vanuit één plek, terwijl de boodschap hetzelfde blijft. De klanten bepalen via welke weg ze jouw bedrijf vinden: online of offline, in tekst of beeld, via chat of telefoon.
5. Employee experience
Het is tijd voor EX: employee experience. De merkbeleving voor werkgevers staat in de spotlights, want mensen zoeken geen nieuwe baan – ze zoeken groener gras. Remote werken is de nieuwe standaard en eisen stellen in je vacature is een no-go.
6. Voice search
Steeds meer mensen gebruiken de spraakfunctie op hun smartphone of in de auto om informatie op te halen. We typen misschien geen opdracht als ‘Is er in de omgeving een restaurant dat glutenvrij eten serveert?’, maar we zeggen het wel. Is jouw site er al klaar voor?
Extra tip!
Laat je vacatureteksten zo goed mogelijk aansluiten bij je doelgroep. Een gratis sportabonnement klinkt voor iedereen leuk, maar IT’ers hebben liever een Steam-cadeaukaart. Dit vergroot de slagingskans van je vacature.
Hulp of advies nodig bij je communicatievraagstukken?