Bouncepercentage verlagen doe je zo
Geplaatst op 14 juni 2018 door Aranka Van Zanten.
Het is belangrijk dat jouw website bezoekers trekt, maar daar heb je niks aan als ze direct weer vaarwel zeggen. Ontdek waarom bezoekers jouw website verlaten en hoe je het bouncepercentage verlaagt.

Waarom het bouncepercentage verlagen belangrijk is
Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat op je website komt, maar niet verder kijkt dan de eerste pagina. Zelfs iemand die 20 minuten een blog leest en vervolgens vertrekt, noemen we een bouncer. Een gezond percentage zit tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de cijfers boven die marges uitkomen, moet je de handen uit de mouwen steken.
Zit je er flink boven? Balen natuurlijk, want je wilt dat bezoekers jouw website verder ontdekken. Wat nog vervelender is, is dat Google een hoog bouncepercentage afstraft. De almachtige zoekmachine heeft het doel om gebruikers zo perfect mogelijke resultaten te tonen bij de zoekopdrachten. Vertrekt 90 procent bij het zien van de eerste webpagina? Dan blijkt volgens Google dat de pagina niet aan de verwachtingen voldeed. Vervolgens rankt het jouw website lager.
Oude content
Oude content is een flinke dooddoener. Als bezoekers zien dat er al sinds juni 2017 niets meer op jouw blog is geplaatst, lijkt het net alsof je al die tijd offline bent geweest. Zij, en Google, vragen zich af of jouw bedrijf überhaupt nog wel bestaat. Voorkom onnodige telefoontjes van mensen die checken of je nog in leven bent.
Slechte navigatie
Een onoverzichtelijk navigatiesysteem leidt je naar een verafgelegen dorp waar geen hond te vinden is. Dit terwijl je op weg was naar jouw zonnige vakantiebestemming aan zee. Een onduidelijke websitenavigatie werkt net zo omslachtig en frustreert bezoekers. Ze willen het liefst zo makkelijk en soepel mogelijk door de website geholpen worden. Wat jou betreft zo snel mogelijk naar het contactformulier of de winkelwagen natuurlijk.
Ongeluk laten schrikken met muziek of video
Ben je rustig op een site aan het scrollen, speelt plotsklaps een video af met een volume dat nog aan de andere kant van de wereld te horen is. Je schrikt je een ongeluk en in alle chaos klik je de pagina direct weg. Weer een bezoeker die je nooit, maar dan ook echt nooit meer terugziet. Dat noemen we een gemiste kans.
Pop-ups
Pop-ups worden vaak gebruikt om een dienst of product in het zonnetje te zetten. Ook is het een populaire tool om bezoekers te attenderen op cookies of mensen te laten inschrijven voor een nieuwsbrief. Denk goed na voordat je ervoor kiest om extra aandacht te vragen. Bezoekers ergeren zich als ze afgeleid worden van hun doel. Wat doen geïrriteerde bezoekers? Die verlaten jouw website sneller dan je lief is.
Te veel advertenties
Websiteadvertenties zijn misschien een onmisbare factor in jouw businessplan als jij een blog bijhoudt. Sla er alleen niet in door. Te veel schreeuwerige, flikkerende reclame komt spammerig over en de bezoeker haakt af. Bovendien installeren ze sneller adblockers en ben je nog verder van huis.