// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

B1-taalniveau wordt ook wel uitgelegd als Jip-en-Janneketaal. En dat associëren sommigen met simpel of dom.

Die negatieve ondertoon is een van de redenen dat niet iedere organisatie staat te springen om B1 teksten. Onzin, vinden wij. Met deze 5 tips noemt niemand jouw B1-teksten dom.

B1-taalniveau betekent meer dan het opsommen van eenvoudige woorden. Deze teksten zijn gestructureerd en overzichtelijk. En vooral prettig leesbaar. Dat maakt dat hoogopgeleiden en mensen met een hoog taalniveau, deze teksten ook waarderen.

Geen overkill aan afbeeldingen

Tekst en beeld op een website zijn heel anders dan in bijvoorbeeld een boek of tijdschrift. Online heb je te maken met contrast, helderheid en een andere leesafstand. Dat maakt dat een site er al snel ‘druk’ uitziet. Maak van je website dus geen plaatjesboek. En gebruik dus alleen relevante foto’s en afbeeldingen in de tekst.

Verwar A1 niet met B1

Het laagste taalniveau is A1. Ideaal om kinderen te leren welk geluid een hond maakt, maar niet om jouw publiek aan te spreken. Een tekst leest dan ook niet prettig weg. Met het B1-niveau is dat wel het geval. De boodschap is dan duidelijk voor mensen die een inburgeringscursus voltooiden. En is klare taal voor hoogopgeleiden. Bijna iedereen dus.

Vertrouw op jezelf

Mensen die hun ingewikkelde boodschap kunnen overbrengen naar eenvoudige taal, worden als intelligent gezien, blijkt uit onderzoek. Door de zogenoemde Jip-en-Jannekevertaalslag te maken op jouw website, bewijs je dat aan een groot publiek. Vooral aan lezers zonder voorkennis. Daarmee straal je betrouwbaarheid uit. Houd dat in je achterhoofd als je begint aan je B1-tekst.

Overdrijf het niet

Ga niet te krampachtig te werk als het gaat om synoniemen zoeken en bepaalde begrippen beschrijven. Je lezer stoort zich juist als het je niet lukt om to the point te komen. Gebruik dus af en toe moeilijke woorden en verwijs naar een begrippenlijst. En zo leert de lezer er ook nog iets van.

Vraag om feedback

Laat iemand die niets over het onderwerp afweet, je tekst tegenlezen. Begrijpt hij alles? Wat valt op? Stoor hij zich ergens aan? Twee paar ogen zien meer dan een. Maak gebruik van de feedback die je krijgt en verwerk het in je tekst om die te optimaliseren. Nog beter: laat een tekstschrijver naar je tekst kijken. Die voelen B1-niveau feilloos aan.

B1-teksten nodig, maar geen tijd om te schrijven?