Schrijf B1 en vergroot je bereik

Geplaatst op 27 februari 2019 door Aranka Van Zanten.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen. Dat betekent dat een gigantische groep jouw teksten niet begrijpt. Daar liggen kansen voor het grijpen. Laat ons jouw teksten op B1 niveau schrijven en spreek een breder publiek aan. Ontdek de voordelen.

Schrijf B1 en vergroot je bereik

Van A1 tot C2

Eerst is het handig om het begrip B1 uit te pluizen. Het taalonderwijs in Europa is ingedeeld op 6 niveaus: A, B en C met ieder 2 subniveaus. Tot welke jij behoort, wordt bepaald door jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven. Het hoogste niveau is C2 en het laagste A1.

Waarom B1?

Waarom kiezen we dan voor B1 en niet A1? Dat is simpel: A1 teksten zijn te eenvoudig. Ideaal om kinderen te leren welk geluid een hond maakt, maar niet om een grote groep aan te spreken. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking begrijpt B1 teksten. Zo bereik je een veel breder publiek en kom je hoogopgeleiden ook tegemoet.

“Hoewel het aantal analfabeten gelukkig nog altijd afneemt, hebben steeds meer jongeren moeite met lezen. Zeker vanaf een scherm. B1 teksten worden in de toekomst dus steeds belangrijker.” – Charlotte Backx, tekstschrijver bij Door Lotje Getikt

Laaggeletterden

Tot het percentage behoren ook laaggeletterden. In tegenstelling tot analfabeten kunnen zij namelijk wel lezen. Ze hebben er alleen meer moeite mee. Het inschrijfformulier bij de dokter, vakjargon en lange online teksten zijn dagelijkse obstakels voor hen. En waar wij tijdens het koken een recept 10 keer moeten lezen op onze smartphone, kunnen laaggeletterden er geen kaas van maken.

Websites

Het is een feit dat we allemaal meer moeite hebben met het lezen van online teksten dan van papier.  En al die moeilijke en lange woorden bij de belastingaangifte of algemene voorwaarden, laten een laaggeletterde al snel duizelen. Stap over op B1, maak jouw teksten leesbaar voor een bredere groep en houd bezoekers op je website.

Overgaan op B1 teksten is voor jou een flinke klus. Versimpeld tot de kern van jouw boodschap komen kan juist heel moeilijk zijn.

Laat ons het werk uit handen nemen.

Niet alleen voor laaggeletterden

Bezwaar voor het B1 schrijven, is het hoge jip-en-jannekegehalte. Organisaties zijn bang dat hun hoger opgeleide doelgroep zich hierdoor als dom neergezet voelt. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat ook zij het prettig vinden om versimpelde teksten te lezen. Korte zinnen en gebruikelijke woorden lezen sneller weg. Dit scheelt hen dus tijd. Bovendien: ga bij jezelf na hoe graag jij algemene voorwaarden en juridische nota’s doorspit.

Voor deze sectoren is B1 een must

De overheid snapt het belang van B1 teksten en voert dit door in hun gehele communicatie. Van partijprogramma’s tot aan de voorlichting. De gezondheidszorg doet er ook goed aan om over te stappen op teksten voor laaggeletterden. Maak bijvoorbeeld bijsluiters veel begrijpelijker.

Wij tikten voor de Partij van de Arbeid het verkiezingsprogramma op B1-niveau. Ambtelijke taal toverden wij om tot een leesbare tekst. Zo sprak de partij een grotere groep aan dan alleen politiek geïnteresseerden.

Wees transparant

De juridische dienstverlening heeft ook baat bij B1 teksten. Denk maar aan de lange, complexe algemene voorwaarden die vol staan met moeilijke woorden. Met B1 geschreven teksten weten laaggeletterden waarmee ze akkoord gaat. Bovendien laat jij aan iedereen zien dat jij belangrijke informatie deelt in behapbare taal. Dit toont dat jouw bedrijf transparant is en daarmee kom je betrouwbaar over. Dubbele winst.

Aanbestedingen die opdrachten binnenslepen
Niet B1, maar wel doeltreffend. Laat jouw aanbesteding eens schrijven door iemand buiten jouw bedrijf. Wij haalden voor Koninklijke Ahrend een felbegeerde opdracht binnen met een sterke aanbesteding. Onze tips: vermijd jargon, wees creatief en vertel zoveel mogelijk in een korte tekst.

B1 teksten tikken

B1 schrijven geeft niet zoveel creatieve vrijheid als normale teksten. Zinnen zien we liever niet langer dan 15 woorden. Synoniemen veranderen van je beste vriend naar een beruchte vijand. Dat zijn niet de ingrediënten voor pakkende, overtuigende teksten. Gelukkig weet een SEO-tekstschrijver daar wel raad mee. Wij schrijven op B1 niveau zonder kwaliteit te verliezen.

B1-teksten saai? Niet als je het aan ons overlaat.

Wij schrijven teksten die makkelijk leesbaar zijn én overtuigen.

Jargon en beeldspraak

Het is geliefd in jouw werkveld, vervloekt door laaggeletterden: jargon. Woorden als ‘jurisprudentie’ en ‘obesitas’ lijken alledaagse termen, maar zijn veel te ingewikkeld. Pas ook op met beeldspraak. Laaggeletterden nemen een gezegde als ‘de kat uit de boom kijken’ letterlijk. Gebruik het woord ‘afwachten’ en ze snappen ook wat je bedoelt.

“Val met B1 teksten direct met de deur in huis en geef in de eerste zin een samenvatting van de alinea. Zo begrijpen lezers meteen wat je wilt vertellen.” – Aranka van Zanten, tekstschrijver bij Door Lotje Getikt

We helpen je B1 schrijven

Wie liever zelf de handen uit de mouwen steekt maar nog niet weet hoe, klopt ook bij ons aan de deur. Wij geven een training B1 schrijven die je handvatten biedt voor het maken van teksten voor laaggeletterden. Leer hoe je makkelijke woorden gebruikt en tegelijkertijd een grote groep mensen aanspreekt. Ontdek de kneepjes van het vak en pas het toe in jouw bedrijf.

Leer schrijven op B1 niveau en pak een brede groep in met overtuigende teksten.

Laat ons jouw B1 teksten schrijven

De overheid ziet al lange tijd het belang van B1 teksten. Als het goed is, jij nu ook. Laat ons jouw teksten schrijven op B1 niveau en interesseer een breder publiek voor jouw diensten. Wij maakten al pakkende content voor de overheid, de zorg en financiële sector. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.