// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen. Dat betekent dat een gigantische groep jouw teksten niet begrijpt. Daar liggen kansen voor het grijpen. Laat ons jouw teksten op B1-niveau schrijven en spreek een breder publiek aan. Ontdek de voordelen.

Van A1 tot C2
Het taalonderwijs in Europa is ingedeeld op 6 niveaus: A, B en C met ieder 2 subniveaus. Tot welke jij behoort, wordt bepaald door jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven. Het hoogste niveau is C2 en het laagste A1.

Waarom B1?

Waarom kiezen we voor B1 en niet A1? Dat is simpel: A1-teksten zijn te eenvoudig. Ideaal om kinderen te leren welk geluid een hond maakt, maar niet om jouw publiek aan te spreken. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking begrijpt B1-teksten. Zo bereik je een veel breder publiek en kom je hoogopgeleiden ook tegemoet.

“Hoewel het aantal analfabeten gelukkig nog altijd afneemt, hebben steeds meer jongeren moeite met lezen. Zeker vanaf een scherm. B1-teksten worden in de toekomst dus steeds belangrijker.” – Charlotte Backx, tekstschrijver bij Door Lotje Getikt

Laaggeletterden

Laaggeletterden behoren ook tot dat percentage. In tegenstelling tot analfabeten kunnen zij namelijk wel lezen. Ze hebben er alleen meer moeite mee. Het inschrijfformulier bij de dokter, jargon en lange online teksten zijn dagelijkse obstakels voor hen. En waar wij tijdens het koken een recept 10 keer moeten lezen op onze smartphone, kunnen laaggeletterden er geen kaas van maken.

Websites

Het is een feit dat we allemaal meer moeite hebben met het lezen van online teksten. En al die moeilijke en lange woorden bij de belastingaangifte of algemene voorwaarden, laten een laaggeletterde al snel duizelen. Stap over op B1, maak jouw teksten leesbaar voor een bredere groep en houd bezoekers op je website.

Laat ons het werk uit handen nemen. Laat je teksten B1 schrijven.

Niet alleen voor laaggeletterden

Het bezwaar voor schrijven op B1-niveau, is het hoge Jip-en-Jannekegehalte. Organisaties zijn bang dat hun hogeropgeleide doelgroep zich hierdoor als dom neergezet voelt. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat ook zij het prettig vinden om versimpelde teksten te lezen. Korte zinnen en gebruikelijke woorden lezen sneller weg. Dit scheelt hen tijd. Bovendien: ga bij jezelf na hoe graag jij algemene voorwaarden en juridische nota’s doorspit.

Voor deze sectoren is B1 een must

De overheid snapt het belang van B1-teksten en voert dit door in hun gehele communicatie. Van partijprogramma’s tot aan de voorlichting. De gezondheidszorg doet er ook goed aan om over te stappen op teksten voor laaggeletterden. Maak bijvoorbeeld bijsluiters veel begrijpelijker.

Wij tikten voor de Partij van de Arbeid het verkiezingsprogramma op B1-niveau. Ambtelijke taal toverden wij om tot een leesbare tekst. Zo sprak de partij een grotere groep aan dan alleen politiek geïnteresseerden.

Wees transparant

De juridische dienstverlening heeft ook baat bij B1 teksten. Denk maar aan de lange, complexe algemene voorwaarden die vol staan met moeilijke woorden. Met B1 geschreven teksten weten laaggeletterden waarmee ze akkoord gaan. Bovendien laat jij aan iedereen zien dat jij belangrijke informatie deelt in behapbare taal. Dit toont dat jouw bedrijf transparant is en daarmee kom je betrouwbaar over. Dubbele winst.

Aanbestedingen die opdrachten binnenslepen
Niet B1, maar wel doeltreffend. Laat jouw aanbesteding eens schrijven door iemand buiten jouw bedrijf. Wij haalden voor Koninklijke Ahrend een felbegeerde opdracht binnen met een sterke aanbesteding. Onze tips: vermijd jargon, wees creatief en vertel zoveel mogelijk in een korte tekst.

B1 teksten tikken

B1 schrijven geeft niet zoveel creatieve vrijheid als normale teksten. Zinnen zien we liever niet langer dan 15 woorden. Synoniemen veranderen van je beste vriend naar een beruchte vijand. Dat zijn niet de ingrediënten voor pakkende, overtuigende teksten. Gelukkig weet een SEO-tekstschrijver daar wel raad mee. Wij schrijven op B1 niveau zonder kwaliteit te verliezen.

B1-teksten saai? Niet als je het aan ons overlaat. Wij schrijven teksten die makkelijk leesbaar zijn én overtuigen.

Jargon en beeldspraak

Het is geliefd in jouw werkveld, vervloekt door laaggeletterden: jargon. Woorden als ‘jurisprudentie’ en ‘obesitas’ lijken alledaagse termen, maar zijn veel te ingewikkeld. Pas ook op met beeldspraak. Laaggeletterden nemen een gezegde als ‘de kat uit de boom kijken’ letterlijk. Gebruik het woord ‘afwachten’ en ze snappen ook wat je bedoelt.

Laat ons jouw B1 teksten schrijven

De overheid ziet al lange tijd het belang van B1 teksten. Jij nu ook. Laat ons jouw teksten schrijven op B1 niveau en interesseer een breder publiek voor jouw diensten. Wij maakten al pakkende content voor de overheid, de zorg en financiële sector. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Ervaar het zelf