// https://bit.ly/41qd1Gc Skip to main content

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen. Dat betekent dat een gigantische groep jouw teksten niet begrijpt. Daarom wil jij communiceren op B1-niveau. Door Lotje Getikt is jouw tolk. Wij schrijven pakkende B1-teksten in klare taal. En we beantwoorden de meest prangende vragen over B1.

Wat is B1 precies?

Het taalonderwijs in Europa is ingedeeld op zes niveaus: A, B en C met ieder twee subniveaus. Jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven bepaalt tot welk niveau jij behoort. Het hoogste niveau is C2 en het laagste A1. B1 is het niveau dat mensen halen wanneer ze een inburgeringscursus voltooien.  

Voor welke doelgroep is B1?

Voor laaggeletterden én hoogopgeleiden. B1-teksten zijn geschreven op een niveau dat laaggeletterden ze begrijpen. Maar ook hoogopgeleiden lezen jouw boodschap lekker weg. B1 schrijven draait namelijk om korte zinnen, gebruikelijke woorden en logische opbouw. Allemaal punten die ook jij in een tekst kunt waarderen. Content op B1-niveau is dus niet alleen weggelegd voor overheidsinstanties, maar ook voor ‘normale’ bedrijven.  

Voor wie nog meer?

Heldere communicatie is nergens zo belangrijk als bij de overheid. Informatie van de overheid is namelijk vaak ingewikkeld. Niet alleen voor laaggeletterden, maar voor heel wat Nederlanders. En wat gebeurt er als de boodschap onduidelijk is? Dan bellen, mailen en chatten ze massaal om toch een antwoord op hun vraag te krijgen. Met B1-teksten schep je helderheid. Zo ontlast je de klantenservice en bespaar je tijd, energie en kosten. 

Stap vandaag over op B1-niveau en schakel DLG in.